Ο αριθμός των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων τα οποία ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κι έχουν ενταχθεί σε ένα κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιτύχει μείζονες αλλαγές στους όρους της σχέσης αυξήθηκε αλματωδώς—από 50 σε 110—μέσα σε μία εβδομάδα, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα Telegraph.
Ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα "Συντηρητικοί για τη Βρετανία" (Conservatives for Britain, CfB), υπέρ του οποίου έχουν επίσης ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε η Τέλεγκραφ.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ίδια εφημερίδα είχε γράψει πως το κίνημα αυτό είχε μόλις λίγα περισσότερα από 50 μέλη στις τάξεις των κοινοβουλευτικών.
Το CfB υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κάμερον να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, όμως ασκεί πιέσεις η χώρα να εγκαταλείψει την 28μελή Ένωση εάν δεν εξασφαλιστούν "δραστικές αλλαγές", σύμφωνα με την κεντροδεξιά Τέλεγκραφ.
Οι Συντηρητικοί κέρδισαν με απροσδόκητο τρόπο την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο του περασμένου μήνα, η οποία όμως είναι ισχνή. Το κόμμα έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ πριν εκπνεύσει το 2017.
Έκτοτε, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρχίσει μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να γίνουν ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είναι η κυβέρνησή του να μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταναστεύουν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Στιβ Μπέικερ, ο κοινοβουλευτικός ο οποίος ηγείται του CfB, δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του εκτιμά πως ο Κάμερον μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα αποδέχονταν.
"Περίπου τα τρία πέμπτα θεωρούν ότι μια επιτυχής διαπραγμάτευση είναι εφικτή και θα λάβουν την απόφασή τους όταν ξεκαθαριστεί η νέα θέση της Βρετανίας κατόπιν της επαναδιαπραγμάτευσης", είπε ο Μπέικερ, σύμφωνα στην εφημερίδα, πρόσθεσε ωστόσο ότι περίπου ο ένας στους πέντε πιστεύει πως είναι "απίθανο" να προκύψει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τέλεγκραφ στο κίνημα αυτό έχουν ενταχθεί και ορισμένοι υπουργοί, όμως ο Μπέικερ απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματά τους.
Ο Κάμερον προκάλεσε οργή σε μερίδα του κόμματός του στις αρχές της εβδομάδας, όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη δική του στρατηγική έναντι της ΕΕ, δηλαδή ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει μεταρρυθμιστεί, οφείλουν να παραιτηθούν.
Κατόπιν υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του διαστρεβλώθηκε και ότι η προειδοποίησή του προς τους υπουργούς αφορούσε στην περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όχι στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος, στο οποίο πολλοί Τόρις θεωρούν πως πρέπει να τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση μάλλον, παρά να τηρήσουν την κομματική γραμμή.
Η Τέλεγκραφ ανέφερε ότι ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί φοβούνται πως ο Κάμερον ενδέχεται να αποπειραθεί να εξασφαλίσει μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα διεξάγοντάς το ακόμη και τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να περιορίσει τον χρόνο που θα είναι διαθέσιμος για να συζητηθεί η όποια συμφωνία επιτύχει η κυβέρνησή του με τους εταίρους της Βρετανίας στην ΕΕ.
Μια εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Tags
ΔΙΕΘΝΗ