allnews-epirus

Βαρύ το κλίμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η λίστα απαγόρευσης εισόδου ευρωπαίων πολιτικών στη ρωσική επικράτεια. Για το θέμα μίλησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Γκ. Έρλερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία.

Fahnen von der EU und Russland
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έσπευσε να επισημάνει τη διαφορά μεταξύ της ρωσικής λίστας και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής που έχει εκδοθεί εδώ και καιρό στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Τα ευρωπαϊκά μέτρα ήταν από την αρχή ξεκάθαρα, οι λίστες δημοσιεύτηκαν, για κάθε όνομα υπήρχε μια συγκεκριμένη αιτιολογία και εξήγηση γιατί επιβλήθηκαν κυρώσεις. Διαφαίνονταν λοιπόν ξεκάθαρα κριτήρια. Ξεκάθαροι είναι και οι όροι της άρσης των κυρώσεων. Αυτό εξαρτάται από την αιτιολόγηση. Αντίθετα, σε αυτή τη λίστα, που προφανώς υφίσταται εδώ και καιρό, δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτοί οι 89 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα».
Ωστόσο οι περισσότεροι σε αυτή τη λίστα, δεν είναι Γερμανοί, επεσήμανε ο Έρλερ. Μόλις οκτώ είναι οι γερμανοί πολιτικοί, ενώ οι Πολωνοί 17 και οι πολιτικοί που προέρχονται από τις βαλτικές χώρες και αναγράφονται στη λίστα είναι 20.
Ακύρωση επισκέψεων
Τις διαφορές μεταξύ της ρωσικής λίστας και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής επεσήμανε ο Γκέρνοτ Έρλερ
Τις διαφορές μεταξύ της ρωσικής λίστας και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής επεσήμανε ο Γκέρνοτ Έρλερ
Επιπλέον ο Γκέρνοτ Έρλερ σχολίασε και την απόφαση του αντιπροέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Γιοχάνες Ζινγκχάμερ να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Ρωσία, αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στη λίστα. Δήλωσε ότι αυτή είναι μια αναμενομένη αντίδραση που μπορεί όμως να εγκυμονεί κινδύνους: «Αντικειμενικά αυτό δυσχεραίνει τις επαφές, σε περίπτωση που θιγούν και άλλοι και αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Επιπλέον δεν ταιριάζει και στις προσπάθειες, τις οποίες εκτιμούμε ότι καταβάλει η Μόσχα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω την εντύπωση ότι ο Πούτιν θέλει να κλιμακωθεί η κατάσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αλλά αυτή η δημόσια συζήτηση για τη λίστα θα μπορούσε να οδηγήσει ακριβώς σε αυτό, για το οποίο η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε λόγο ούτε πρόθεση, αν κρίνω σωστά».
Ωστόσο ο Γκέρνοτ Έρλερ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία συνεχίζει να καταπατά τον βασικό πυρήνα της συμφωνίας του Μινσκ: «Εξακολουθεί να υπάρχει στρατιωτική στήριξη με αποστολή όπλων στους αυτονομιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας και με την κινητικότητα των ρωσικών μισθοφόρων, ενδεχομένως και ρωσικών στρατιωτικών μονάδων. Αυτό είναι το πιο σοβαρό σημείο και τίθεται συνέχεια ως θέμα σε όλες τις επαφές μη τήρησης της συμφωνίας του Μινσκ».
DLF / Αλεξάνδρα Κοσμά

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη