allnews-epirus

"Τυφλός όποιος δεν βλέπει την ανθρωπιστική κρίση"

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη SΖ: "Παραμελήσαμε τις κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής μας". Δεν αναμένονται συγκλονιστικές εξελίξεις από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, σύμφωνα με τον επίτροπο Έτινγκερ.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, όπου διαπιστώθηκε η βούληση και των τριών για επίσπευση των διαπραγματεύσεων, το θέμα θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου, του γάλλου προέδρου και του επικεφαλής της Κομισιόν, αργά το απόγευμα. Στην πραγματικότητα η συνάντηση αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν διευθυντές διοικητικών συμβουλίων από 20 ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κολοσσούς, αφορά στην οικονομική πολιτική, αλλά θα ήταν μεγάλη έκπληξη, όπως ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σημερινή Süddeutsche Zeitung, εάν η ελληνική κρίση δεν θα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης.
«Το Grexit δεν είναι επιλογή»
Γιούνκερ: το Grexit δεν είναι επιλογή
Γιούνκερ: "το Grexit δεν είναι επιλογή"
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το τελευταίο διάστημα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, κάνει την αυτοκριτική του για λογαριασμό της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι «ήμασταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους χώρες. Όποιος δεν βλέπει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, είναι και κουφός και τυφλός», αλλά αυτό, προσθέτει, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την πολιτική μας.
Ο Γιούνκερ επαναλαμβάνει την άπωσή του σε ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη. Το Grexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά, το ξέρουν, ελπίζω, και οι Έλληνες». Ο Γιούνκερ αναφέρεται συγκεκριμένα στον κίνδυνο να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
«Πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ»
Ο Γιύνκερ πιστεύει ότι ο ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στους θεσμούς
Ο Γιύνκερ πιστεύει ότι ο ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στους θεσμούς
Για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραμείνει ως εταίρος ανάμεσα στους θεσμούς, ακόμη κι αν δεν δίνει οικονομική στήριξη, γιατί τυχόν αποχώρησή του θα δημιουργούσε τεράστιες αντιστάσεις στη γερμανική βουλή. «Με ποια ακριβώς μορφή θα συμμετέχει, είναι αντικείμενο των συζητήσεών μας». Ο Γιούνκερ διαπιστώνει προόδους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν «ωριμάσει» για να επιτρέψουν την οριστική θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Για το θεωρητικό ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να γίνουν ενδεχομένως πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος. «Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης ανάλογα με τις εσωτερικοπολιτικές διαδικασίες (…) Η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες για να επιταχύνουμε με ευκταίο χρονικό στόχο, αλλά όχι απαραίτητο, τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7» (σσ. στις 7 και 8 Ιουνίου στη Βαυαρία).
O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχεται ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την αίσθηση των φόβων και των αναγκών των ανθρώπων. «Το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα σείεται, θεωρώ προσωρινό το φαινόμενο, εάν βέβαια τα λαϊκά κόμματα αντιδράσουν», υποστηρίζει.
"Για τις τράπεζες είναι δώδεκα παρά πέντε"
Έτινγκερ: εντός της εβδομάδας - ίσως - συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις
Έτινγκερ: "εντός της εβδομάδας - ίσως - συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις"
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη στη εφημερίδα die Welt, ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ ΄Ετινγκερ δεν αποκλείει συμφωνία εντός της εβδομάδας. «Χρειάζονται πρόοδοι σε τεχνικό επίπεδο για να συμφωνήσουμε, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση από το τρέχον πρόγραμμα». Ο Έτινγκερ μετριάζει τις ελπίδες για το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο. «Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλες για να μπορεί να τις επιλύει κανείς έτσι απλά».
Από την πλευρά του ο Αντρέας Ντομπρέτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank κάλεσε την Ελλάδα να ενδώσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Η ελληνική κυβέρνηση καλά θα έκανε να δράσει γρήγορα, για τις τράπεζες είναι δώδεκα παρά πέντε», είπε στη σημερινή Bild. «Οι τράπεζες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος για έκτακτες περιπτώσεις, αλλά όπως λέει και η λέξη, δεν μπορεί να αποτελέσει διαρκή λύση, η μπάλα βρίσκεται στο πεδίο της πολιτικής».
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη