Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεδριάζουν από τις 19 Ιουλίου μέχρι και σήμερα στο Βανκούβερ του Καναδά με θέμα τις εξελίξεις και την αντιμετώπιση του Aids. Το προφυλακτικό παραμένει η αποτελεσματικότερη ασπίδα.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου για το Aids ο Νόρμπερτ Μπροκμάγερ, καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου για την Σεξουαλική Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle. Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα θέματα του διεθνούς συνεδρίου απάντησε:
«Για μένα το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση όλων των στρωμάτων του πληθυσμού, κυρίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να μολυνθούν και θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παίρνουν φάρμακα όσο το δυνατόν νωρίτερα . Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».
Ο Γερμανός επιστήμονας τόνισε πάντως ιδιαιτέρως τη σημασία της προστασίας και ιδιαίτερα της χρήσης του προφυλακτικού. Επεσήμανε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το προφυλακτικό.
Η αντιμετώπιση χωρίς προκαταλήψεις «προστατεύει»
Σχετικά με την πρόοδο στο θέμα της έρευνας τόνισε:
«Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά την έρευνα. Γνωρίζουμε εντωμεταξύ πολύ περισσότερα όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα και τον ιό. Υπάρχουν νέες θεραπείες που θα μπορούσαμε ένα εφαρμόσουμε. Βλέπουμε πως υπάρχουν νέες δυνατότητες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού. Αλλά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται για μια έρευνα αποκλειστικά για τον ιό HIV αλλά επωφελείται συνολικά η έρευνα. Το κέρδος για την θεραπεία και άλλων ασθενειών και μολύνσεων είναι τεράστιο».
Τέλος, στην ερώτηση ποιες χώρες στην Ευρώπη πλήττονται περισσότερο, ο Γερμανός επιστήμονας απαντά:
«Στην ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στη Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία πλήττονται πάρα πολύ. Αυτό συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές συνθήκες, αλλά εν μέρει και με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Αυτό που φαίνεται, για παράδειγμα στη Ρωσία, είναι ότι όταν κανείς δεν αντιμετωπίζει ανοιχτά το θέμα και θεωρεί τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δεύτερης κατηγορίας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη. Αυτό φάνηκε και στην Κίνα. Πριν από χρόνια δεν ήθελαν να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα και έθεταν στο περιθώριο τους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί. Αργότερα ακολούθησαν μια πολύ ανοιχτή πολιτική και τώρα σημειώνονται επιτυχίες».
Γκούντρουν Χάισε