Το Κρεμλίνο αλλάζει το ναυτικό του δόγμα. Στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Κριμαία εστιάζεται πλέον το κύριο ενδιαφέρον της Ρωσίας. Στον Ειρηνικό ο Πούτιν επιδιώκει στενή συνεργασία με την Κίνα.
Την ημέρα εορτασμού του πολεμικού ναυτικού της χθες, η Ρωσία παρουσίασε το νέο ναυτικό της δόγμα. Στο επίκεντρο της ρωσικής πολιτικής βρίσκεται η Αρκτική, ο Ατλαντικός και η Κριμαία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιδρά με αυτό τον τρόπο στην ένταση των σχέσεων με τη Δύση. Οι βασικές γραμμές του νέου ναυτικού δόγματος σχετίζονται με αυτές που η Ρωσία υιοθέτησε ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Οι αρχές αυτές υποστήριζαν ότι η ένταση με την Ουκρανία και η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αποτελούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου και παρουσιάστηκε με πανηγυρικό τρόπο σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι του Καλίνιγκραντ «οι προτεραιότητες από εδώ και στο εξής θα δοθούν στη Αρκτική και τον Ατλαντικό».
Αναδεικνύεται η συνεργασία με την Κίνα
Η Αρκτική είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και εδώ και χρόνια η Ρωσία επεκτείνει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Πόλου. Εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ένα στρατιωτικό στόλο παγοθραυστικών που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκοζίν. Το πρώτο πλοίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2017.
Το νέο ναυτικό δόγμα περιλαμβάνει επίσης την «επανένωση» με την χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν πως η προσέγγιση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, στο κείμενο των 46 σελίδων η Ρωσία διασαφηνίζει τις φιλικές σχέσεις της με την Κίνα και θέτει ως στόχο κοινές δραστηριότητες στον Ειρηνικό. Ο Πούτιν προσπαθεί εδώ και καιρό να έχει καλές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο προσπαθώντας να υπερκεράσει τις δυσκολίες με τη Δύση.
Μαρία Ρηγούτσου (AFPD, Spiegel)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ