allnews-epirus

Το στοίχημα της πράσινης ενέργειας στη Γαλλία

Η Γαλλία είχε μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο. Η κυβέρνηση Ολάντ θέλει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές. Ένα δύσκολο εγχείρημα και συγχρόνως ένα μεγάλο στοίχημα.

Η βιομηχανία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για πάνω από ένα αιώνα ήταν το «καμάρι» της Γαλλίας. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 58 πυρηνική σταθμοί ανά τη Γαλλία, καλύπτοντας περίπου τα ¾ της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία AREVA ήταν επί σειρά δεκαετιών μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις παγκοσμίως στους τομείς της εξόρυξης ουρανίου, της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και της παραγωγής ενέργειας. Εντούτοις πέρυσι καταγράφηκαν απώλειες να αγγίζουν τα 5 εκατομ. ευρώ, ενώ μέσα στην τελευταία επταετία δεν κατάφερε να σημειώσει κέρδη. Μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα οι διεθνείς πελάτες της απομακρύνονται ολοένα περισσότερο. Ειδικότερο, το κάποτε σπουδαιότερο επίτευγμά της, ο πυρηνικός αντιδραστήρας τρίτης γενιάς EPR (European Pressurized Water) σήμερα έχει πέσει στα αζήτητα, λόγω προβλημάτων που έχουν στο μεταξύ καταγραφεί.
Προβλήματα ασφάλειας
Μεγάλες απώλειες για τον γαλλικό κολοσσό AREVA
Μεγάλες απώλειες για τον γαλλικό κολοσσό AREVA
Σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) τα μοντέλα πυρηνικών αντιδραστήρων της AREVA εγείρουν σοβαρές υπόνοιες για λειτουργικά προβλήματα στις βαλβίδες ασφαλείας τους. Την ανεξάρτητη έρευνα για τον περαιτέρω έλεγχό τους έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία ηλεκρισμού EDF. Σύμφωνα με τον Γιανίκ Ρουσελέτ, ειδικό σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Παράλληλα ασκούνται έντονες πιέσεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για εξαγορά της υπερχρεωμένης AREVA από την EDF, η οποία επίσης ανήκει κατά 84,5% στο κράτος. Σε μια τέτοια προοπτική τάσσεται υπέρ και ο πρόεδρος Ολάντ. Μόνο έτσι θα μπορέσουν, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και να συνεχίσει η λειτουργία των γαλλικών πυρηνικών σταθμών με ασφάλεια.
Καλή στιγμή για τις ανανεώσιμες πηγές
Νέο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές προσεχώς
Νέο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές προσεχώς
Ωστόσο έντονες είναι οι φωνές στη Γαλλία, ακόμη και εντός της EDF, για πλήρη «απεμπλοκή» από την πυρηνική ενέργεια και σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μπουσιέρας, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της EDF, «σήμερα είναι η κατάλληλη οικονομική συγκυρία στη Γαλλία για να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές». Κι αυτό διότι η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη ένα επωφελές νομοθετικό πλαίσιο που δίνει ώθηση στην αγορά «πράσινης» ενέργειας, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά το πέρας των θερικών διακοπών, προβλέπει τη μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια από 75% που είναι σήμερα στο 50% μέχρι το 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ευνοϊκό για τέτοια ιστορική ενεργειακή μεταρρύθμιση στη Γαλλία είναι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, την πολιτική, τη βαριά βιομηχανία και εν τέλει τους γάλλους καταναλωτές. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ότι η μόνη καθαρή και οικονομικά συμφέρουσα πηγή ενέργειας είναι η πυρηνική. Σήμερα τα ίδια προσωπα και φορείς που τάσσονται υπέρ αυτής, αναζητούν άλλες λύσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σβεν Ρέσνερ από το Γαλλογερμανικό Γραφείο Ανανεώσιμων Πηγών.
Γκέρο Ρούτερ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη