Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ κάνει έναν απολογισμό μετά τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, μιλά για τo Grexit αλλά και το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους
Στη συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir, που αναδημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι ο φόβος μπροστά στις απρόβλεπτες επιπτώσεις ενός Grexit οδήγησε τελικά στη συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών στις 14 Ιουλίου. «Το χειρότερο αποτράπηκε όχι τόσο λόγω έξυπνων χειρισμών, αλλά λόγω του φόβου, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για μια ρήξη στις σχέσεις αλληλεγγύης εντός της ΕΕ, η οποία δεν περιορίζεται στο ελληνικό ζήτημα.
Αναφορικά με την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις περί Grexit ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι δεν την βλέπει τόσο δραματικά: «Δεν ήταν η επιθυμητή λύση, αλλά ήταν πολύ περισσότερο η τελευταία διέξοδος αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχγαναν», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με τους σκληρούς όρους της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη. Η Κομισιόν έκανε ότι μπορούσε για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην χώρα». Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα τόνισε ότι «σε κανέναν Ευρωπαίο δεν αρέσει να βλέπει συνταξιούχους να κλαίνε στις σκάλες ελληνικών τραπεζών. Τέτοιες καταστάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν στην Ευρώπη», είπε.
Μετά τις μεταρρυθμίσεις απομείωση του χρέους;
Tο ζήτημα του χρέους θα επιλυθεί μόλις εφαρμοστούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Γιούνκερ
Ως προς ένα ενδεχόμενο κούρεμα ή απομείωση του χρέους ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε: «Είπα εδώ και μήνες στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί και θα επιλυθεί μόλις εφαρμοστούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Στο ερώτημα πόσο θα κρατήσει η συμφωνία ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτά στα οποία συμφώνησε και το χρέος μειωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Επιπλέον ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θαυμάζει τον ελληνικό λαό και βρίσκει συμπαθητικό τον Αλ. Τσίπρα: «Τον υποδέχομαι πάντα πολύ φιλικά, είπε ο πρόεδρος της κομισιόν. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, είπε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας: «Κατέβαλλα πάντα προσπάθειες ώστε να μην πληγεί το κύρος του, διότι αυτό θα ήταν μια μέθοδος διαπραγματεύσεων που δεν θα έμοιαζε καθόλου με ευρωπαϊκή».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Die Welt)