Η άρση των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν βρίσκεται προ των πυλών μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τα νέα δεδομένα αποτελούν καταλύτη για την άνθηση των οικονομικών επαφών.
Η Ρεγκίνα Μπρούκνερ, γενική διευθύντρια του ομώνυμου γερμανικού ομίλου κατασκευής κλωστοϋφαντουργικών μηχανών, εκτιμά ότι το επικείμενο τέλος των δυτικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα συμβάλει ώστε οι γερμανικές εταιρείες να ανακτήσουν μερίδια της αγοράς στη χώρα της Μέσης Ανατολής, τα οποία απώλεσαν εξαιτίας της πολυετούς απουσίας τους.
Η κ. Μπρούκνερ επισήμανε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ότι η εταιρεία της θα αντεπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και άλλα κράτη με φθηνό κόστος παραγωγής. Όπως διευκρίνισε, «πιστεύουμε ότι έχουμε δυνατότητες και στο Ιράν, επειδή οι Ιρανοί διάκεινται φιλικά προς τη Γερμανία, τους αρέσει η γερμανική ποιότητα και η γερμανική μηχανική τέχνη και επίσης πολλοί άνθρωποι εκεί μιλούν Γερμανικά ή έχουν σπουδάσει στη Γερμανία».
Η Γερμανίδα επιχειρηματίας αναφέρθηκε σε ένα επιχειρηματικό συμπόσιο που διοργάνωσε τον προηγούμενο Απρίλιο στην Τεχεράνη ο Σύνδεσμος των Γερμανών Κατασκευαστών Μηχανών και Εγκαταστάσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Ιρανοί διψούν για πληροφόρηση, για νέα τεχνολογία και θέλουν να αναβαθμίσουν τα εργοστάσιά τους στο πιο σύγχρονο επίπεδο». Η συγκεκριμένη επιχειρηματική συνάντηση ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Ρεγκίνα Μπρούκνερ υπογραμμίζει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσων εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν. Όπως εξήγησε, «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αποστολές προϊόντων επειδή ίσχυαν οι κυρώσεις, πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες απλά έστελναν αμέσως πίσω τις πληρωμές που προέρχονταν από το Ιράν, επειδή δεν ήθελαν να έχουν καμία ανάμειξη».
Η άρση των κυρώσεων θα τονώσει την απασχόληση
Η Γερμανίδα επιχειρηματίας Ρεγκίνα Μπρούκνερ ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να ανακτήσει ένα μερίδιο της ιρανικής αγοράς στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας
Η Γερμανίδα επιχειρηματίας εκτιμά ότι η προσδοκώμενη άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει γόνιμες συνθήκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κάτι που συνιστά, όπως υπογραμμίζει, άκρως σημαντικό παράγοντα για το Ιράν.
Μία σκοτεινή πτυχή που στηλιτεύεται κατά κόρον τόσο από εκπροσώπους επιχειρηματικών λόμπι όσο και -κυρίως- από ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Ρεγκίνα Μπρούκνερ δεν αρνείται την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος, ωστόσο επιχειρεί να κάνει μια διάκριση: «Η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία στο Ιράν είναι οργανωμένη κυρίως στη βάση της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή δεν ελέγχεται από το κράτος. Επομένως, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους εκεί, με πελάτες, τότε συνομιλούμε πάντα με εκπροσώπους της ιδιωτικής οικονομίας και οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στις ιρανικές εταιρείες μοιάζουν με εκείνες που επικρατούν και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκεί μέτρα καταστολής ή κάτι παρόμοιο», εκτιμά η Γερμανίδα επιχειρηματίας.
Ντόρις Ζίμον (DLF)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ