allnews-epirus

Οι Έλληνες της Γερμανίας μιλούν για το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες των Ελλήνων στη Βόννη. Διχασμένες είναι οι γνώμες αλλά κοινή η αγωνία για το αύριο των οικογενειών τους στην Ελλάδα.

«Ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ό,τι θέλει για την κρίση» λέει φωνάζοντας ο Θόδωρος και διώχνει τους δημοσιογράφους από το μικρό του εστιατόριο στη Βόννη. Δεν θέλει να πει κουβέντα για την κατάσταση στην Ελλάδα και κλείνει τα αυτιά του όταν ακούει για την κυβέρνηση.
Δεν είναι όμως όλοι τόσο απρόθυμοι να μιλήσουν. Το δημοψήφισμα είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελλήνων τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία. «Να πείτε σε όλον τον κόσμο ότι εγώ και το προσωπικό μου στηρίζουμε τις προτάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ» λέει δυνατά ο Άλεξ, ιδιοκτήτης ενός πολυσύχναστου εστιατορίου κοντά στον Ρήνο.
Ο 26χρονος Νίκος έχει ένα σουβλατζίδικο σε ένα προάστιο της Βόννης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και αισθάνεται περισσότερο Γερμανός παρά Έλληνας όπως λέει. «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ισχυρίζεται και «μπορεί κανείς να τακτοποιήσει τις δουλειές του μόνο αν έχει γνωριμίες». Ο Νίκος γνωρίζει όμως και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Έχει μαζέψει κάποια χρήματα για να τα στείλει στα ξαδέλφια του, που και δεν έχουν αρκετά χρήματα και συχνά τους λείπουν ακόμα και τα απαραίτητα.
Η παρουσία της Εκκλησίας
O πατέρας Σωκράτης από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόννης
O πατέρας Σωκράτης από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόννης
«Πολλά παιδιά πάνε στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει κάτι στο σπίτι» λέει ο πατέρας Σωκράτης από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόννης. «Η Εκκλησία δίνει ρούχα και τρόφιμα σε αυτούς τους ανθρώπους». Η Εκκλησία στη Βόννη συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία στην Ελλάδα. Ο πατέρας Σωκράτης κάνει λόγο για την ανεργία των νέων και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν. Κάποιοι δεν αντέχουν και θεωρούν μοναδική λύση την αυτοκτονία. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού British Medical Journal, στην Ελλάδα σημειώθηκαν το 2012 οι περισσότερες αυτοκτονίες των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Η ζωή για την Έλενα-Αλίκη Παπύρου είναι ευκολότερη στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα. Η μεταφράστρια από την Αθήνα μένει εδώ και 10 χρόνια στη Βόννη. «Οι ειδήσεις είναι απογοητευτικές» λέει. Πολλοί από τους φίλους μου ψάχνουν δουλειά ή αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν χάσει όμως μόνο χρήματα έχει αλλάξει και η ποιότητα ζωής τους. Δουλεύουν για πολύ λιγότερα χρήματα».
Κατά τη γνώμη της και οι έλληνες ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. «Εδώ και 50 χρόνια ανθεί η διαφθορά», λέει, «και η μια κυβέρνηση κληροδοτούσε στην επόμενη αυτή την κατάσταση».
Κινητοποίηση και ενημέρωση
H Έλενα-Αλίκη Παπύρου
H Έλενα-Αλίκη Παπύρου
Η Κατερίνα έχει μόλις δυο χρόνια που ήρθε από την Ελλάδα και πιστεύει πως οι Έλληνες της Γερμανίας πρέπει να κινητοποιηθούν και να πουν «όχι» στη λιτότητα. Η Κατερίνα έχει έχει φτιάξει μαζί με φίλους της ήδη μια μικρή ομάδα με στόχο να διοργανώνουν εκδηλώσεις και να ενημερώσουν για το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Πολλοί Έλληνες στη Βόννη πάντως δεν θέλουν να μιλήσουν για την κρίση. Πιστεύουν πως η γνώμη τους δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλους τους Έλληνες. Και άλλοι πάλι, όπως ο Άλεξ, φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για να μην χάσουν μέρος της πελατείας τους. «Όταν το 2008 ξέσπασε η κρίση, μιλήσαμε με πολλούς δημοσιογράφους. Μια εβδομάδα αργότερα χάσαμε το 10% της πελατείας μας» λέει.\

Κάρλα Γκοπαλάκρισαν / Μαρία Ρηγούτσου (ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη