Η διαμάχη για την Ελλάδα έχει προκαλέσει διαρκή ζημία στην εικόνα που έχουν οι επενδυτές για το ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: «Η αντοχή του ευρώ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους βρίσκεται σε αντίφαση με τη ζημιά που έχει γίνει». Επειδή η ισοτιμία του ευρώ έδειξε αντοχή, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, οι πιέσεις που δέχεται το κοινό νόμισμα φαίνονται καλύτερα σε μακροπρόθεσμους δείκτες, όπως είναι τα στοιχεία για τα αποθεματικά, που τηρούνται (διεθνώς) σε ευρώ, και για τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αυτοί οι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές κάνουν μεγαλύτερες διακρίσεις μεταξύ των χωρών, επειδή αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε άλλο από τον αμετάκλητο χαρακτήρα της Ευρωζώνης ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ισπανικών και πορτογαλικών εταιρειών ανέρχονται φέτος σε 16,9 δισ. δολάρια και είναι κατά 46% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ενδείξεις παρατεταμένης πίεσης φαίνονται επίσης στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών σε σχέση με αυτές των γερμανικών τίτλων. Αν και τα spreads αποτελούν κλάσμα μόνο των υψηλών επιπέδων που είχαν φθάσει το 2012, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ήταν στο ζενίθ, είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που σημειώνονταν τα πρώτα χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ και έως το 2007. Για την Ισπανία, η διαφορά στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της (σε σχέση με των γερμανικών) ανέρχεται σε περίπου 1,24 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 0,01 της μονάδας από την αρχή του 2003 έως το τέλος του 2006.
Τα αποθεματικά σε ευρώ που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες αντιστοιχούσαν στο 20,7% των παγκόσμιων αποθεματικών στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002 και μικρότερο από το 22,1% στο τέλος του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αν και η πτώση του ποσοστού αυτού αντανακλά εν μέρει την υποχώρηση κατά 20% της ισοτιμίας του ευρώ από τα μέσα του 2014, δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το ποσοστό μειώνεται συνεχώς από το υψηλό επίπεδο του 28% στα τέλη του 2009, δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της Commerzbank, ο Ούλριχ Λόιχτμαν. «Η μείωση στα αποθεματικά σε ευρώ δείχνει ότι το νόμισμα μπορεί να μη φαίνεται μακροπρόθεσμα ελκυστικό για κάποιους επενδυτές», δήλωσε ο Λόιχτμαν, προσθέτοντας: «Η αντίληψη ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω το νόμισμα. Χωρίς δημοσιονομική ενοποίηση, που είναι ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα, η ιδέα ενός κοινού νομίσματος δεν είναι βιώσιμη». Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ μίας στενότερης δημοσιονομικής ένωσης, υπάρχει λίγη σοβαρή διάθεση για το ζήτημα αυτό μεταξύ πολλών χωρών - μελών», σημειώνει το Bloomberg.