Πολλοί πρόσφυγες βιάζονται να φθάσουν στην δυτική Ευρώπη πριν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορά της. Στην ΠΓΔΜ φθάνουν καθημερινά 2.000 άτομα. Σκόπια και Βελιγράδι ελπίζουν σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τους πρόσφυγες.
Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που επιδιώκουν να περάσουν στην δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων. Καθημερινά καταφθάνουν 2.000 άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζουν οργανώσεις αρωγής. Σύμφωνα με αυτές, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών οφείλεται στα σχέδια της Ουγγαρίας να κλείσει με ένα μεγάλο φράχτη τα σύνορα με την γειτονική Σερβία μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Στην Γευγελή της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα διαδραματίζονται καθημερινά τραγικές σκηνές. Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν ακόμα και με τη βία να επιβιβαστούν σε ένα από τα τραίνα που κατευθύνονται προς τη Σερβία. Τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ δείχνουν ωστόσο να μην προβάλλουν όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στηρίζονται μόνο στην περιορισμένη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, ιδιωτικών οργανώσεων αρωγής, όπως η Legis, η οποία μοιράζει τρόφιμα σε όσους συνεχίζουν το ταξίδι τους με τραίνο προς τη Σερβία.
Εν αναμονή «ευρωπαϊκής λύσης» του προσφυγικού
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι οι λιγοστοί αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να ελέγξουν ή έστω να κατευθύνουν τους πρόσφυγες που φθάνουν μαζικά στην χώρα. Υπό κανονικές συνθήκες οι πρόσφυγες πρέπει να καταγραφούν και να λάβουν άδεια διάρκειας 72 ωρών για να συνεχίσουν το ταξίδι τους βόρεια. Όμως οι πρόσφυγες, που βιάζονται να φθάσουν στην δυτική Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, αναχωρούν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
Στη διαδρομή από την Ελλάδα προς τη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ ταξιδεύουν καθημερινά τρία τραίνα με 450 επιβάτες. Πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται ότι οι κυβερνήσεις στα Σκόπια και το Βελιγράδι τους έχουν αφήσει στην τύχη τους. Σερβικά μέσα μεταδίδουν ότι ίσως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η ΕΕ ανακοινώσει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική. Σερβικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις στο Βελιγράδι, επικαλούμενες τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η ΕΕ έχει διαψεύσει πάντως τα σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κέντρα υποδοχής χωρητικότητας 400.000 ανθρώπων. Λίγο νωρίτερα ο Σέρβος υπουργός Απασχόλησης Αλεξάνταρ Βούλιν απέρριπτε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις αποκαλώντας τις «στρατόπεδα συγκεντρώσεως».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ