Το ότι η Γερμανία κατάφερε να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και κυρίως της κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IWH) του Χάλε, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησε τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημαντική μείωση της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων. Έτσι χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, το γερμανικό δημόσιο εξοικονόμησε μεταξύ 2010 και 2015 περί τα 100 δις ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στο 3 % επί του γερμανικού ΑΕΠ. Το ποσό που εξοικονόμησε η Γερμανία είναι συνεπώς μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που έχει δανείσει άμεσα ή έμμεσα στην Ελλάδα και το οποίο υπολογίζεται στα 90 δις. Σε κάθε περίπτωση -ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το χρέος της - η Γερμανία «βγαίνει κερδισμένη», συμπεραίνουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου.
Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος του ινστιτούτου καθηγητής Ράιντ Γκροπ, διευκρίνισε ότι η έρευνα έχει μεν να κάνει γενικότερα με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ωστόσο «επειδή η κατάσταση και τα γεγονότα στην Ελλάδα ήταν δραματικά, το ποσοστό της Ελλάδας επί των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν στον γερμανικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας».
Πώς ακριβώς όμως επωφελήθηκε η Γερμανία από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα; «Είναι γενικά έτσι. Όταν υπάρχει μια κρίση οι επενδυτές και κυρίως οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε ασφαλή ομόλογα. Εντός ευρωζώνης τα γερμανικά ομόλογα είναι τα πιο ασφαλή αξιόγραφα. Όταν από την Ελλάδα έρχονταν άσχημες ειδήσεις, αυτό έδινε ώθηση στα γερμανικά ομόλογα.»
Ο καθηγητής Ράιντ Γκροπ παραθέτει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Όταν για παράδειγμα η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, αυτό από τη σκοπιά της ΕΕ, της ΕΚΤ, της Τρόικας θεωρήθηκε ως κακή είδηση διότι από την πλευρά των επενδυτών ένα Grexit γινόταν πιθανότερο. Ως απάντηση σε αυτό, τα γερμανικά επιτόκια έπεσαν κατά μερικές μονάδες βάσης. Η Γερμανία δηλαδή μπορούσε ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα διότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση».
Επικρατεί σύγχυση στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών αφορά μόνο το κέρδος του γερμανικού δημοσίου από την κρίση στην Ελλάδα. Η έρευνα δεν έχει ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία ή στις αποταμιεύσεις των καταθετών και τα αρνητικά επιτόκια.
Στην ερώτηση πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ο καθηγητής Ράιντ Γκροπ απαντά:
«Στη Γερμανία, στη δημόσια συζήτηση επικρατεί σύγχυση. Υπάρχουν άνθρωποι που προτείνουν να εισαχθεί ένας ειδικός φόρος εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα. Θα ήθελα όμως να πω ότι αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από όσο πιθανότατα θα μπορούσε να είχε χάσει εάν η Ελλάδα δεν πλήρωνε όλα της τα χρέη προς το ΔΝΤ, τον ESM ή τα υπόλοιπα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο. Το μερίδιο της Γερμανίας στα χρήματα που δόθηκαν προς την Ελλάδα είναι 90 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Γερμανία έχει κερδίσει ήδη 100 δισεκατομμύρια ευρώ.»
Ένα κούρεμα δεν θα βοηθούσε πρακτικά
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σύγχυση που επικρατεί στη Γερμανία στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα φέρουν όμως και τα ΜΜΕ. «Εν μέρει μονομερή και χωρίς πληροφόρηση» τα χαρακτηρίζει ο Γερμανός ειδικός συμπληρώνοντας ότι οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας κοινής γνώμης που δεν στηρίζει μια φιλοευρωπαϊκή προοπτική.
Τέλος, ο Γερμανός ειδικός υποστηρίζει πως ένα κούρεμα του χρέους δεν θα είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Το κύριο βάρος στο χρέος της Ελλάδας προέρχεται από τα χρέη στο ΔΝΤ και εκεί δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα». Ο πρόεδρος του ΙWH θεωρεί πως μετά τη συμφωνία για ένα τρίτο δανειακό πακέτο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ίσως θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Μαρία Ρηγούτσου