Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία οδηγούν σε έντονη ξηρασία σε πολλές αγροτικές περιοχές. Κλιματολόγοι, όπως ο Μοντίμπ Λατίφ, εκφράζουν ανησυχίες.
Οι θερμοκρασίες που σημειώνονται το φετινό καλοκαίρι ανά τη Γερμανία, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο προκαλώντας παρατεταμένη ξηρασία, προκαλώντας ανησυχία σε κλιματολόγους αλλά και αγρότες. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κλιματικά μοντέλα το 2050 αναμένεται να είναι μια κομβική χρονιά για τους αγρότες στη νότια και ανατολική Γερμανία. Σε αυτή την ημερομηνία εφιστά την προσοχή όλων ο Μοντίμπ Λατίφ, κλιματολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.
Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, εάν τα κλιματικά δεδομένα συνεχίσουν να εξελίσσονται βάσει των σημερινών ρυθμών οι υψηλές θερμοκρασίες, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας αλλά και συνακόλουθα φαινόμενα όπως απότομες βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες θα είναι στο μέλλον ολοένα και πιο συχνά.
«Εάν παρατηρήσουμε το φαινόμενο σε βάθος δεκαετιών παρατηρούμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη όπως και οι ισχυρές βροχοπτώσεις σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων», εκτιμά ο Λατίφ.
Η κλιματική αλλαγή σε βάθος χρόνου
Ο Μοντίμπ Λατίφ εκτιμά φυσικά ότι δεν μπορούν να εξαχθούν, συνολικά, γενικά συμπεράσματα μόνο από μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατά καιρούς καταγράφονται. Στη Γερμανία πολλοί συχνά αποσυνδέουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή. Αυτό όμως μόνο εν μέρει είναι ορθό. Σύμφωνα με τον γερμανό κλιματολόγο, η μελέτη αυτών των φαινομένων σε βάθος δεκαετιών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει μια αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισής τους, η οποία συνδέται εν πολλοίς και στην κλιματική αλλαγή. «Αυτό μπορούν εμπειρικά να το διαπιστώσουν κυρίως οι γηραιότεροι πολίτες που έχουν ζήσει σε παλαιότερες δεκαετίες», αναφέρει ο Λατίφ.
Ο γερμανός ειδικός προβλέπει μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η ξηρασία θα είναι ολοένα εντονότερη σε πολλές γερμανικές περιοχές, όπως και οι ξαφνικές, έντονες βροχοπτώσεις. «Πρόκειται άλλωστε για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και αυτό το βιώσαμε ήδη φέτος», αναφέρει ο Λατίφ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την προσοχή στις οικονομικές συνέπειες των φαινομένων αυτών για τις γερμανικές καλλιέργειες. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, που φυσικά ενέχουν ένα ποσοστό λάθους, γύρω στο 2050 οι απώλειες για τους γερμανούς αγρότες κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας θα είναι σημαντικές. Η βόρεια Γερμανία θα πληγεί αρχικά λιγότερο, ενώ εάν αντιμετωπίσει και αυτή προβλήματα αυτά υπολογίζεται να εμφανιστούν περί τα τέλη του αιώνα».
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ο γερμανός ειδικός εναποθέτει ελπίδες στην πολυαναμενόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο τέλος του 2015 στο Παρίσι. Ο Μοντίμπ Λατίφ ελπίζει έστω και τώρα σε μια διακρατική συμφωνία για το κλίμα.
Toμπίας Αρμπρούστερ (DLF) / Δήμητρα Κυρανούδη
Tags
ΔΙΕΘΝΗ