Μια τραγική είδηση που επαναλαμβάνεται κάθε τόσο. Τουλάχιστον 720 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν κοντά στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος. Ένας αυτόπτης μάρτυρας διηγείται στη DW.
Ο πακιστανός προσκυνητής Οσάμα Μπιν Τζαβέιντ, αυτόπτης μάρτυρας, διηγήθηκε αποκλειστικά στη Deutsche Welle τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Μίνα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μέκκας:
«Στην τηλεόραση είδαμε ότι ένας μεγάλος αριθμός προσκυνητών είχε έρθει στη Μίνα για να πετάξει πέτρες στην κοιλάδα του Τζαμαράτ (σσ. στήλες όπου λιθοβολείται συμβολικά ο διάβολος). Έτσι λοιπόν προέκυψε στο δρόμο που οδηγεί στην κοιλάδα μαζικός πανικός».
Πώς ξέσπασε ο πανικός
Πριν από δύο εβδομάδες τουλάχιστον 87 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 180 τραυματιστεί έπειτα από κατάρρευση γερανού στο Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα. Συνδέεται αυτό με το νέο τραγικό δυστύχημα;
«Όχι, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση. Εάν δείτε στο χάρτη τη Μέκκα, τη Μίνα αλλά και το Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα, τον ιερότερο τόπο του ισλάμ, θα διαπιστώσετε ότι οι δυο τόποι απέχουν μεταξύ τους έξι χιλιόμετρα. Οι προσκυνητές επισκέπτονται τη μικρή πόλη Μίνα κατά την έναρξη του Χατζ. Πρόκειται λοιπόν για άσχετο περιστατικό. Κατά την άποψή μου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να φύγει από εκεί ταυτόχρονα και όταν ξαφνικά δεν προχωρούσε πλέον κανείς προς τα εμπρός, ξέσπασε ο πανικός».
Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των προσκυνητών
Το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 720 ανθρώπους δεν είναι δυστυχώς το πρώτο. Και άλλα παρόμοια δυστυχήματα με εκατοντάδες νεκρούς καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος και αυτό μολονότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των προσκυνητών:
«Έγιναν πολλές βελτιώσεις και αυτό το δυστύχημα δεν έγινε στον ίδιο τόπο όπου είχε ξεσπάσει μαζικός πανικός πριν από μερικά χρόνια. Στη Μέκκα ο δρόμος των προσκυνητών έχει πλέον οργανωθεί ως μονόδρομος και εάν στο τέλος θέλεις να επιστρέψεις εκεί από όπου ξεκίνησες, πρέπει να διανύσεις ένα περίπου χιλιόμετρο. Οι αλλαγές αυτές είναι καλές και λειτουργούν, αλλά προφανώς θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες βελτιώσεις καθώς τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των προσκυνητών».
Κρίστοφ Χάσελμπαχ
Tags
ΔΙΕΘΝΗ