allnews-epirus

Στο Βερολίνο με τον μπάτλερ του Χόνεκερ

Ο Λόταρ Χέρτσογκ ήταν μπάτλερ και προσωπικός φρουρός του ΓΓ γραμματέα του ΚΚ Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ. Έζησε ιστορικές στιγμές στο πλευρό του, σήμερα είναι ένας απλός συνταξιούχος.

Πρώην μέλος της Στάζι, αρχισερβιτόρος στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μπάτλερ του Χόνεκερ. Ο Λόταρ Χέρτσογκ είναι πλέον ένας τυπικός γερμανός συνταξιούχος, όπως όλοι οι άλλοι. Μένει εδώ κοντά στη Λεωφόρο Καρλ Μαρξ, στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου. Παράλληλα έχει και μία «μίνι» εργασιακή απασχόληση. Μοιράζει την εφημερίδα Berliner Zeitung μαζί με διαφημιστικά φυλλάδια κάθε πρωί από πόρτα σε πόρτα για 6,38 ευρώ την ώρα.
«Δεν μπορώ να κάτσω κλεισμένος στο σπίτι», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος γνωρίζει κάθε γωνιά του Ανατολικού Βερολίνου, αφού έζησε από κοντά το ανατολικογερμανικό καθεστώς, από το απόγειο μέχρι την πτώση του.Τα χρόνια που σίγουρα τον χάραξαν ήταν εκείνα που έζησε και εργάστηκε δίπλα στον Έριχ Χόνεκερ, τον πανίσχυρο Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. Ήταν μπάτλερ και προσωπικός φρουρός του Χόνεκερ, ο πιο κοντινός του άνθρωπος, μετά τη σύζυγό του Μάργκοτ. «Πλέον έχω γίνει ένας κανονικός πολίτης» λέει ο Χέρτσογκ, 25 χρόνια μετά τη Γερμανική Επανένωση.
Από το Κέμνιτς στο Πολιτμπιρό
«Ο Χόνεκερ ιδιωτικά» (Honecker privat), Λόταρ Χέρτσογκ
«Ο Χόνεκερ ως ιδιώτης» (Honecker privat), Λόταρ Χέρτσογκ
Ο Λόταρ Χέρτσογκ γεννήθηκε στο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας, όπου θήτευσε ως μάγειρας. Όταν έγινε 18 χρονών, μετακόμισε στο Βερολίνο για να δουλέψει στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως υπεύθυνος ασφαλείας του Έριχ Χόνεκερ. Ο Χέρτσογκ δημοσίευσε το 2012 ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Χόνεκερ ιδιωτικά» (Honecker privat). Όπως λέει ο ίδιος για τον εαυτό του γλαφυρά «ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές».
Ο ίδιος παρέμεινε μπάτλερ του Χόνεκερ για πάνω από δύο δεκαετίες ενώ τον ακολουθούσε σε όλα τα ταξίδια του, σε πάνω από 30 χώρες. Ωστόσο ποτέ δεν μιλούσαν οι δυο τους για προσωπικά θέματα. Το 1984 ο Χέρτσογκ σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες στον Χόνεκερ. «Είχα απογοητευθεί πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στις 31 Δεκεμβρίου 1989 έφυγε οριστικά από το υπουργείο και άρχισε να δουλεύει αρχισερβιτόρος στο Παλάτι της Δημοκρατίας, τη βουλή της ΛΔΓ. Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Χέρτσογκ βγήκε στη σύνταξη και τα παιδιά του είχαν εξασφαλίσει ήδη ένα καλό βιοτικό επίπεδο.
Αλλά τι θυμάται ο ίδιος από τις μελανές πτυχές της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας; Τι λέει για τις φυλακές της Στάζι και τις αναγκαστικές υιοθεσίες και τις κατεστραμμένες ζωές των αντιφρονούντων; «Δεν μπορούσα καν να τα φανταστώ όλα αυτά», λέει χαρακτηριστικά. «Ζούσαμε σε έναν περίκλειστο, καλά προστατευμένο κόσμο». Ο Χέρτσογκ είχε χάσει την αίσθηση με την πραγματική ζωή. «Μιλούσαμε μόνο για πιθανούς εχθρούς», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μετά την πτώση του Τείχους ήταν σοκαρισμένος. Κυρίως με τα όσα έγιναν δημόσια γνωστά για τις δραστηριότητες του καθεστώτος.
Η παλιά ζωή του είχε πλέον γκρεμιστεί, όπως και το κομμουνιστικό καθεστώς. Σήμερα στα 72 χρόνια του έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν, βλέπει ποδόσφαιρο και διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα. Στην ερώτηση αν συναντά πού και πού παλιούς «συντρόφους» από τη Στάζι και το Κομμουνιστικό Κόμμα απαντά απλά ότι τους περισσότερους τους συναντά «στο νεκροταφείο».
Δήμητρα Κυρανούδη (dpa)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη