Στα 2,7 δισ. ευρώ φτάνει η δημοσιονομική επίπτωση από τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να βρει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση αν επιμείνει σε κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνση της «εξομάλυνσης» αντιλαϊκών μέτρων που επανήλθαν με το μνημόνιο.
Στη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πλέον αδύναμων.
Ο μόνος τρόπος για ηπιότερα μέτρα από αυτά που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση είναι να παρουσιάσει «καλής ποιότητας» ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τα επώδυνα του προγράμματος.Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι το μεγαλύτερο μέρος των ισοδύναμων μέτρων αφορά στις συντάξεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη για πολλοστή φορά στην προκρούστεια κλίνη.
Οι θεσμοί ζητούν ισοδύναμα περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί και η «επισφάλεια» που δημιουργεί η απόφαση του ΣΤΕ για τις συντάξεις Η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτήριζε ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές που ψηφίστηκαν το 2012. Μάλιστα, έκρινε ως παράνομες όχι μόνο τα «κουρέματα» που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά ακόμη και στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας.
Ο αρχικός λογαριασμός αν όλα αυτά τα δικαιώματα αποκατασταθούν υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3,5 - 3,7 δισ. ευρώ αν και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για την άμεση και πολύ περισσότερο για την πλήρη εφαρμογή τους. Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τον Αύγουστο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας οι θεσμοί είχαν απαιτήσει να υπάρξει ισοδύναμο τουλάχιστον για το μισό αυτού του ποσού.
Το δεύτερο πακέτο ισοδύναμων μέτρων θα πρέπει να έχει δημοσιονομική απόδοση περίπου 450 εκατ. ευρώ αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της για την οριστική κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.
Τουλάχιστον άλλα 300 εκατ. ευρώ από εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να εξοικονομηθούν, ώστε να καταργηθεί η επιβολή του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο αρμόδιος υπουργός παιδείας κ. Φίλης παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα για το 2016 όταν η φιλοδοξία για την εισπραξιμότητα του βασικού έμμεσου φόρου αυξηθεί και πλέον θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους οι συντελεστές του ΦΠΑ. Παρ' όλα αυτά οι πιέσεις για κατάργηση του μέτρου είναι πολλές και μεγάλες, καθώς δεν πλήττει μόνο τις εύπορες οικογένειες αλλά και αυτές με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα και σε άλλα δύο θέματα τα οποία είναι περισσότερο θεσμικά και άρα είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί η δημοσιονομική τους απόδοση. Το πρώτο είναι η άρση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες που είναι και από τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως και τις 15 Οκτωβρίου.
Στο κομμάτι αυτό η φορολογία των αγροτών από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Παράλληλα θα εφαρμοστεί η μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ. Εδώ η εφαρμογή είναι δεδομένη αλλά τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ο τελευταίος τομέας για τον οποίο αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Οι δανειστές πιέζουν για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επιμένει σθεναρά ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Τα ισοδύναμα μέτρα και σε αυτήν περίπτωση δεν έχουν παρουσιαστεί.
enikonomia.gr