Η Λάλε Ακγκύν, τουρκικής καταγωγής, στέλεχος και πρώην βουλευτής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, επικρίνει την καγκελάριο Μέρκελ για την επικείμενη επίσκεψή της στην Άγκυρα.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην Τουρκία μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου, αλλά και ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Στην Άγκυρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους. H Λάλε Ακγκύν, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), θεωρεί ότι αν κάποιος αντλεί πολιτικό κεφάλαιο από αυτήν την επίθεση, αυτός είναι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στο οποίο ανήκουν τόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Τώρα θα βασιστούν στο εθνικιστικό χαρτί για να κάνουν προεκλογικό αγώνα. Θα προσπαθήσουν να αλιεύσουν ψήφους όχι μόνο από το (φιλοκουρδικό) HDP, αλλά και το (εθνικιστικό κόμμα) MHP. Ήδη ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου λέει ότι ήταν πάντα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα ότι ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να το καταπολεμήσουν» λέει η Λάλε Ακγκύν.
Η ίδια γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σπούδασε και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στη Γερμανία. Ήταν βουλευτής στην ομοσπονδιακή Βουλή για επτά χρόνια, ενώ σήμερα εργάζεται στο γραφείο της πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Γνωρίζει τη Γερμανία, αλλά και την Τουρκία, όπου, όπως υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές: «Ξέρετε, η Τουρκία ήταν πάντα ένα αστυνομικό κράτος και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο κράτος μυστικών υπηρεσιών. Οι μυστικές υπηρεσίες, η μαφία και η πολιτική είχαν πάντα διασυνδέσεις, ενώ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο κ.Φιντάν, συνδέεται στενά με τον πρόεδρο Ερντογάν. Μάλιστα φερόταν και ως υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού κάποια στιγμή. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν τον κάθε αθώο πολίτη στην Τουρκία, δεν γνώριζαν ότι κάποιοι σχεδιάζουν μία βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας».
«Παράξενη» υποστήριξη για τον Ερντογάν
«H Άνγκελα Μέρκελ δεν πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του Ερντογάν», επισήμανε η Λάλε Ακγκύν
Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα αριστερά του Κέντρου. Ο πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ, τουρκικής καταγωγής, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του Ερντογάν» ή τουλάχιστον θα πρέπει να συναντήσει και εκπροσώπους της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα. Από την πλευρά της η Λάλε Ακγκύν κάνει λόγο για «παράξενη υποστήριξη» στον Ερντογάν, η οποία μάλιστα, όπως υποστηρίζει, έχει αρχίσει εδώ και πολλές ημέρες:
«Πρέπει να σας πω ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει από τις 4 Οκτωβρίου, όταν τον κάλεσαν στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου σε αγαστή και εγκάρδια συνεργασία. Δεν το κατάλαβα όλο αυτό. Πρώτον δεν κατάλαβα γιατί αναγνωρίζει κανείς τόση εξουσία σε έναν πρόεδρο, ο οποίος θεωρητικά τουλάχιστον έχει ελάχιστες αρμοδιότητες και κυρίως καθήκοντα εκπροσώπησης. Ωσάν να παρακάμπτει κανείς την Άνγκελα Μέρκελ και να διαπραγματεύεται με τον Γιόαχιμ Γκάουκ. Δεύτερον νομίζω ότι ναι, πρόκειται για προεκλογική υποστήριξη προς τον Ερντογάν, που γυρνάει πίσω στην Άγκυρα και λέει ʻκοιτάξτε, τους έχω όλους στο τσεπάκι μουʼ. Αν πάει τώρα και η Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα για να γίνει δεκτή στο ανάκτορό του, αυτό πια κι αν θα είναι ένα προεκλογικό δώρο για το ΑΚΡ- ένα δώρο που δεν του αξίζει…»
«H Τουρκία σημαντικός εταίρος της ΕΕ»
H αλήθεια είναι ότι η προσφυγική κρίση φέρνει πιο κοντά πλέον το Βερολίνο με την Άγκυρα, καθώς όλο και περισσότεροι επισημαίνουν ότι δεν νοείται λύση χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Προς το παρόν, υποστηρίζει η Λάλε Ακγκύν, η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εξαντλείται σε ευχολόγια και έκφραση ανησυχίας, και αυτό γιατί «βασική επιδίωξη είναι να παραμείνουν στην Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες». Επιπλέον, λέει η Λάλε Ακγκύν, η πολιτική του Βερολίνου επηρεάζεται ασφαλώς και από οικονομικά συμφέροντα. «Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται συνεχώς τα τρία εκατομμύρια των ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που διαμένουν στη Γερμανία για να λέει ότι ʻξέρετε, πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκίαʼ. Γιατί ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και πολλοί που διαφωνούν με την πολιτική της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης» τονίζει η πρώην βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών.
Gerd Becker /
Tags
ΔΙΕΘΝΗ