Μεγάλη ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μαινόμενος, μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης και αντάλλαξε βαριές εκφράσεις με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
«Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που είναι επίσης γελοιοποίηση» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία με τις προδιαγραφές της διαδικασίας τώρα και να προκηρυχθεί άμεσα ο διεθνής διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει για τις εκλογές» υπογράμμισε.
Παράλληλα απέσυρε τον εκπρόσωπο του Θόδωρο Αμπατζόγλου από τη συζήτηση.
Δήλωση του γενικού διευθυντή Κώστα Τζιμάρα
«Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου.
» Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.»
Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και η απόφαση είναι όλα τα μέλη με καταλόγους από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουν 3 ευρώ πριν τη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σε 900 εκλογικά κέντρα με 1.300 κάλπες.
Δηλώσεις Τζιτζικώστα-Γεωργιάδη
«Να τελειώνουμε αμέσως με τα διαδικαστικά» είχε ζητήσει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και εμμένει στο αντίτιμο των 2 ευρώ, όπως και να στηθούν εκλογικά κέντρα παντού.
«Να τελειώνουμε αμέσως με τα διαδικαστικά. Να αποδείξουμε, επιτέλους, ότι καταλαβαίνουμε τι περιμένει η βάση της Νέας Δημοκρατίας, τι περιμένει η κοινωνία από εμάς. Πρακτικά, απλά και ουσιαστικά: Εκλογικά κέντρα παντού, δύο ευρώ η συμμετοχή για όλους. Όπως το 2009. Δεν φοβόμαστε τον κόσμο μας. Τη δύναμή του θέλουμε. Για να αλλάξουμε, να μεγαλώσουμε, να κερδίσουμε» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης που και αυτός σε δήλωσή του ζητούσε να μην υπάρξει καμία αύξηση του αντιτίμου για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.
Μετά το πέρας της ΚΕΦΕ, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα έβαλα ως απόλυτη προτεραιότητα μου την ενότητα του κόμματος. Παρά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής κράτησα ενσυνείδητα χαμηλούς τόνους γιατί την ΝΔ την αγαπάμε και πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια.
» Δυστυχώς, οι συνεχόμενες παλινωδίες στην διαδικασία και η αμφισβήτηση του καταστατικού που ρητώς προβλέπει τι πρέπει να γίνει παρουσιάζει στα μάτια των πολιτών την ΝΔ με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που της αξίζει.
» Σήμερα στην ΚΕΦΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ και των τεσσάρων υποψηφίων και για το αντίτιμο και για την διαδικασία. Την τελευταία στιγμή και ενώ είμασταν σε διαδικασία ανακοίνωσης της εν λόγω συμφωνίας ένας από τους συνυποψηφίους με τρόπο πρωτόγνωρο αποφάσισε να υπαναχωρήσει από αυτήν.
» Δεν θα σχολιάσω τα γεγονότα γιατί όπως προ είπα την ενότητα του κόμματος πρέπει να την υπηρετούμε με την συμπεριφορά μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Η ΚΕΦΕ οφείλει να καταλήξει σε απόφαση σήμερα χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή.
» Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς.
» Δεν φοβόμαστε την δημοκρατία και η ΝΔ δεν μπορεί να φοβάται την ψήφο των Ελλήνων πολιτών τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει και να κυβερνήσει. Την κοινωνία την θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντί μας.»
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΚΟΚΚΑΛΗ
Ο Αλέκος Κόκκαλης, διευθυντής Διαγραμματειακού της ΝΔ και μέλος της ΚΕΦΕ, δήλωσε ότι διαφώνησε με την απόφαση για αντίτιμο συμμετοχής 3 ευρώ σε όλα τα μέλη, γιατί αφενός είναι αυξητική σε σχέση με το 2009 και γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι αγωνιστές της παράταξης δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς τους επισκέπτες που θα έρθουν την ημέρα της ψηφοφορίας».
Συμπλήρωσε δε ότι θέση του ήταν να ερωτηθούν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις για το αντίτιμο των παλαιών μελών και αν πρέπει να έχουν διαφορετικό τα νέα μέλη, πρόταση που απορρίφθηκε.
«Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται με 7 παρόντα και απόντα 9 μέλη. Έχουν αμφίβολη νομιμότητα και βαρύτητα και πιστεύω ότι και καταστατικά δεν είναι έγκυρες», προσέθεσε.