Κριτική, ακόμη κι από μέλη του κόμματός της δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος η καγκελάριος δρομολόγησε την αυστηροποίηση του δικαίου για το άσυλο ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή βοήθειας ύψους πολλών δις σε δήμους και κοινότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Εντούτοις οι αμφιβολίες για το εάν αυτό αρκεί για να κατευνάσει τα πνεύματα εντείνονται, ακόμη και εντός του κόμματός της. Όπως σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Όσκαρ Νίντερμαγερ σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle:
«Πρόκειται για μια δοκιμασία για την Άγκελα Μέρκελ. Της ασκείται ένα είδος κριτικής το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Δεν θα την χαρακτήριζα όμως κρίσιμη δοκιμασία, διότι αυτή προϋποθέτει, εκτός από την κριτική, και μια εναλλακτική πρόταση σε επίπεδο προσώπων, και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει».
Μαζικές αποχωρήσεις
Σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος η καγκελάριος δρομολόγησε την αυστηροποίηση του δικαίου για το άσυλο
Η εικόνα αυτή όμως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στα όσα διαδραματίζονται στη βάση του κόμματος. Πολλά απλά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εμφανίζονται εξοργισμένα με την πολιτική που ακολουθεί η Α. Μέρκελ στο προσφυγικό. Σε ορισμένες κομματικές συγκεντρώσεις η καγκελάριος αντίκρισε ακόμη και πανό όπου ζητείται η παραίτησή της.
Γεγονός είναι ότι τα ποσοστά του συντηρητικού κόμματος υποχωρούν διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, πολλά μέλη της CDU στη νοτιοδυτική Γερμανία παραδίδουν τις κομματικές τους ταυτότητες. Επιφανέστερος επικριτής της πολιτικής Μέρκελ στο προσφυγικό είναι ο πρόεδρος του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ.
Η καγκελάριος επικρίνεται ιδιαίτερα για την γνωστή σε όλους της πλέον ρήση «θα τα καταφέρουμε» . Η δε σέλφι με πρόσφυγες ήταν για πολλούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αρκετοί επιρρίπτουν στην Α. Μέρκελ συνυπαιτιότητα για το γεγονός ότι στο μεταξύ καταφθάνουν καθημερινά πάνω από 7.000 πρόσφυγες στη Γερμανία. Η καγκελάριος κατηγορείται ότι ουσιαστικά «προσκάλεσε» τους πρόσφυγες. Όσοι την κατηγορούν, την καλούν τώρα να αναλάβει άμεσα δράση προκειμένου να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα.
«Περιμένουμε ένα ισχυρό μήνυμα από την Μέρκελ», λέει, για παράδειγμα, ο βουλευτής της CDU Άξελ Σέφερ. «Θα πρέπει να καταστήσει κανείς σαφές ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα φτώχειας όλου του κόσμου. Αναμένουμε η καγκελάριος να το κάνει με μεγαλύτερη σαφήνεια από ότι το έκανε μέχρι τώρα».
Αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, το Karlsruhe-Land, o βουλευτής κάνει λόγο για «καζάνι που βράζει», διότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες.
H A. Μέρκελ δεν κινδυνεύει
Την ίδια ώρα υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που επικροτούν δημοσίως τους χειρισμούς της καγκελαρίου. Μεταξύ αυτών η υπ. Άμυνας φον ντερ Λάιεν αλλά και ο συντονιστής της καγκελαρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης Πέτερ Αλτμάγερ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ZDF ο τελευταίος εκτίμησε ότι η αποδοχή είναι μεγαλύτερη από την απόρριψη. «Όλες οι επαφές και συνομιλίες που έχω λένε ότι οι άνθρωποι εντός αλλά και εκτός του κόμματος στηρίζουν την καγκελάριο διότι κανείς δεν πιστεύει ότι κάποιος θα μπορούσε να το χειριστεί καλύτερη από ότι η Άγκελα Μέρκελ».
Όσο νοτιότερα κινείται όμως κανείς, όσο πλησιάζει κανείς δηλαδή τις περιοχές της Γερμανίας που είναι οι βασικές πηγές εισόδου των προσφύγων και συνομιλεί με τους πολίτες, τόσο περισσότερο φθίνει η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της καγκελαρίου.
Τα λόγια πάντως δεν φαίνεται πλέον να πείθουν αντιπάλους της πολιτικής Μέρκελ. Η ίδια και το επιτελείο της ελπίζουν τα δρομολογηθέντα μέτρα εντός αλλά και οι αποφάσεις της πρόσφατης μίνι Συνόδου Κορυφής να αρχίσουν να αποδίδουν σύντομα καρπούς.
Παρά την εν μέρει δριμεία κριτική που της ασκείται πάντως και μολονότι ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει ήδη ότι «τρίζει η καρέκλα της», κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι κινδυνεύει η Άγκελα Μέρκελ. Διότι, και σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια εντός της CDU μια εναλλακτική πρόταση ως προς το πρόσωπο της νυν καγκελαρίου.
Χάινερ Κίζελ / Κώστας Συμεωνίδης (d.w)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ