Απογοητευτική είναι η «ματιά» στην ελληνική εκπαίδευση που επιχειρεί ο ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσιάζουν μάλιστα αύξηση σε σχέση με το 2000. Έχει όμως και θλιβερές επιδόσεις στο πεδίο της ανεργίας, με αποτέλεσμα να «παράγει» τους περισσότερους ανέργους πτυχιούχους, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Κατάσταση που έχει συμβάλει καθοριστικά στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων πτυχιούχων Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να καταγράφει μεγάλες απώλειες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υπό το βάρος της κρίσης, της ανεργίας, αλλά και της μεγάλης υποχώρησης των μισθών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Μια ματιά στην εκπαίδευση» που δόθηκε στη δημοσιότητα:
1 Oι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι οι σπουδές δεν αποτελούν πλέον ένα ασφαλές εισιτήριο για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ποσοστά αυτά μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000 όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25 - 64 ετών). Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25 - 34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες (42%).
2 Ωστόσο η χώρα μας αριθμεί τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετρά και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα. Μάλιστα η μοναδική χώρα που προσεγγίζει τα αρνητικά ποσοστά της Ελλάδας είναι η Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι τέσσερις περίπου φορές μικρότερος.
3 Κύρια αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η οικονομική κρίση. Το 2000 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2%, το 2005 ήταν 9,6%, το 2010 12,5%, ενώ το 2014 είχε εκτοξευθεί στο 27,6% (36% στις ηλικίες 25-34).
4 Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά των νέων ηλικίας 20 ? 24 ετών, που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται, οι οποίοι στην Ελλάδα φθάνουν το 30%, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ισπανία και η Τουρκία.
5 Ως προς την κατανομή των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα ακολουθεί τον γενικό κανόνα: οι γυναίκες που σπουδάζουν είναι περισσότερες από τους άνδρες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία όπου υπερτερούν οι άνδρες και (πολύ οριακά) η Τουρκία. Οι γυναίκες, πάντως, δεν παύουν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες στην Ελλάδα από την ανεργία, παρά το ότι διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα.