Οι αρχηγοί 35 αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στη Βαλέτα της Μάλτας με εκπροσώπους της ΕΕ. Στο επίκεντρο το προσφυγικό. Ο ειδικός Στέφεν Άνγκερεντ μιλά στην Deutsche Welle.
Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ταλανίζει την Ευρώπη. Οι αρχηγοί 35 αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας με εκπροσώπους της ΕΕ. Πριν από την έναρξη των εργασιών το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προχώρησε σε μια απλή παραδοχή: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε προς το παρόν είναι ότι υποσχόμαστε πολλά και κάνουμε λίγα», είπε.
Παρόμοια άποψη έχει και ο Στέφεν Άνγκερεντ, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης ο οποίος δήλωσε μιλώντας στην Deutsche Welle : «Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η προθυμία των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικά περιορισμένη ώστε να παρεμποδίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να σταματήσει και να αποτρέψει πολέμους».
Ο Γερμανός ειδικός επισημαίνει όμως παράλληλα ότι η κριτική που ασκείται για την αναπτυξιακή πολιτική συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες που ασκεί η ΕΕ είναι υπερβολική. Επιρρίπτει δηλαδή στην ΕΕ ότι παρά το γεγονός ότι για 50 χρόνια ασκεί αυτή την πολιτική ωστόσο δεν έχει συμβάλλει ικανοποιητικά στην εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στις αφρικανικές χώρες. Ο Στέφεν Άνγκερεντ προτείνει να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να διερωτηθούμε που θα βρισκόταν η Αφρική χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια και πως όντως η μαύρη ήπειρος έχει βοηθηθεί από την ΕΕ.
Υπάρχουν περιθώρια δράσης
Η διήμερη σύνοδος στη Μάλτα έχει στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί ότι θα ενισχύονταν η FRONTEX, η υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. Παράλληλα θα δημιουργούνταν ένα νέο Ταμείο για την Αφρική με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ρεύμα των μεταναστευτικών ροών δεν φαίνεται πάντως να μπορεί να αποτραπεί. Στην Αφρική συνεχίζονται σε πολλά κράτη οι διωγμοί και τα βασανιστήρια. Ωστόσο σύμφωνα με τον Στέφεν Άνγκερεντ μπορεί να υπάρξουν έλεγχοι αλλά ακόμα και απελάσεις. Θεωρεί την Ισπανία ως επιτυχημένο παράδειγμα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού:
«Η χώρα είχε μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τη Δυτική Αφρική και τα Κανάρια νησιά. Οι Ισπανοί υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες με πολλές δυτικοαφρικανικές χώρες. Ενίσχυσαν τις τοπικές συνοριοφύλακες, εκπαίδευσαν τους αστυνομικούς και εν μέρει τους πληρώνουν. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια δράσης».
Μαρία Ρηγούτσου (DW, DPA)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ