Γιοχάνεσμπουργκ / Νέα Υόρκη, 27 Νοεμβρίου 2015 -
Ο αριθμός των θανάτων εφήβων από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η UNICEF.
Το AIDS αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων στην Αφρική και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πληθυσμιακή ομάδα φορέων του HIV, οι έφηβοι είναι η μόνη ομάδα για την οποία τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώνονται.
Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά, πλήττονται ως επί το πλείστον τα κορίτσια, αντιπροσωπεύοντας τις 7 στις 10 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 15-19 ετών. Ωστόσο, μεταξύ των εφήβων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στην περιοχή, μόλις ο 1 στους 10 κάνει τεστ για τον ιό HIV.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι άνθρωποι που είναι φορείς του ιού HIV να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη,» δήλωσε ο Craig McClure, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων της UNICEF κατά του HIV/AIDS, στo Φόρουμ Κριτικής Σκέψης στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα. «Ταυτόχρονα, εκείνοι που δεν είναι φορείς του HIV πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τα μέσα που θα τους βοηθήσουν ώστε να παραμείνουν έτσι.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Ενημέρωσης για τα Παιδιά, του Εφήβους και AIDS, της UNICEF λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των 2 μηνών ελέγχονται για τον ιό HIV. Μόνο το 1 στα 3 από τα 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών που ζουν με τον ιό HIV, είναι σε θεραπεία.
Τα νέα δεδομένα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έφηβοι που πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, μολύνθηκαν από τον ιό HIV όταν ήταν βρέφη, 10 με 15 χρόνια πριν, όταν λιγότερες έγκυες γυναίκες και μητέρες που ζούσαν με τον ιό HIV λάμβαναν αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί. Τα παιδιά αυτά έχουν επιζήσει μέχρι τα εφηβικά τους χρόνια, μερικές φορές χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV.
Ωστόσο, από το 2000, σχεδόν 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις έχουν αποφευχθεί, κυρίως χάρη στις προόδους στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί.
Μέχρι το 2014, οι 3 στις 5 έγκυες γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα μωρά τους. Αυτό μεταφράζεται σε 60% μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS μεταξύ των παιδιών κάτω των 4 ετών, από το 2000. Αυτές οι προσπάθειες για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, θα βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της επιδημίας για την επόμενη γενιά των εφήβων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί του παρόντος μεταξύ των εφήβων (15-19 ετών):
· 26 νέες μολύνσεις συμβαίνουν κάθε ώρα, και
· Περίπου οι μισοί φορείς του HIV είναι σε μόλις έξι χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ινδία, τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.
«Οι πρόοδοι που έχουμε κάνει για την πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα στο παιδί είναι αξιέπαινοι και πρέπει να εορτάζονται,» πρόσθεσε ο Craig McClure, «όμως απαιτούνται άμεσες επενδύσεις ώστε να φθάσει η σωτήρια θεραπεία στα παιδιά και τους εφήβους που έχουν μολυνθεί.»
Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799
Tags
ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ