allnews-epirus

Αναζητώντας λύσεις για τους σύρους πρόσφυγες

Τη διεύρυνση των δυνατοτήτων μετεγκατάστασης και τη δικαιότερη κατανομή των σύρων προσφύγων επιδιώκει διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η προθυμία των κρατών για παροχή ασύλου παραμείνει περιορισμένη.

Στην κατάσταση και το μέλλον των σύρων προσφύγων εστιάζει η διεθνής διάσκεψη που διοργανώνει σήμερα στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το «παρών» στην ελβετική πόλη δίνουν εκπρόσωποι 92 κυβερνήσεων, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο ξεκίνημα των εργασιών της διάσκεψης το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε το περίγραμμα των προτεραιοτήτων.
Όπως δήλωσε, «πρώτον, πρέπει να δώσουμε στου σύρους πρόσφυγες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και ‘εργαλεία' ώστε να φτιάξουν τη ζωή τους μόνοι τους. Δεύτερον, πρέπει να παράσχουμε μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική στήριξη στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν ώστε αυτές να είναι ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές από ποτέ. Και τρίτον, πρέπει να μοιραστούμε ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των νόμιμων οδών εισόδου για τους πρόσφυγες σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών».
Στο επίκεντρο της διάσκεψης βρίσκεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για σημαντική διεύρυνση των δυνατοτήτων μετεγκατάστασης και δικαιότερης κατανομής των σύρων προσφύγων, όπως υπογράμμισε και ο Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Στο επίκεντρο, όπως νομίζω ότι ήδη γνωρίζετε, βρίσκεται η ανάγκη για ένα πολυετές πρόγραμμα. Δεν πρόκειται μόνο για μετεγκατάσταση αλλά και για επιπλέον δυνατότητες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Και χώρες που μέχρι στιγμής συμμετείχαν ελάχιστα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό».
Έκκληση για πρόσθετη εθελοντική υποδοχή σύρων προσφύγων
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι
Δεδομένων των σημερινών περίπλοκων διεθνών συσχετισμών, του μαινόμενου για έκτη συνεχή χρονιά πολέμου στη Συρία και με τις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες να μην οδηγούν έως τώρα σε απτά αποτελέσματα, εκτιμάται ότι στο διάστημα των επόμενων μηνών και ετών θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις υποδοχής προσφύγων που χρήζουν προστασίας.
Η Ύπατή Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για περισσότερες από 450.000 θέσεις έως το 2018 και απευθύνει έκκληση -κυρίως στις ευημερούσες οικονομικά χώρες- να επιδείξουν μεγαλύτερη προθυμία για εθελοντική υποδοχή προσφύγων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, η εθελοντική υποδοχή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την υποδοχή προσφύγων στη βάση όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Πάντως παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για μεγαλύτερη κινητοποίηση των χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα των προσφύγων, στη διάθεση του διεθνούς οργανισμού υπάρχει έως τώρα η δέσμευση για πρόσθετη υποδοχή μόλις 178.000 ανθρώπων από τη Συρία.
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής

1 Σχόλια

  1. Το πόση αξία έχουν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ και το πόσο εφαρμόζονται το γνωρίζουν οι πάντες. Το κυπριακό π.χ. αν είχαν ισχύ αυτά τα ευχολόγια θα είχε λυθεί εδώ και 42 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη