Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή τα προαπαιτούμενα των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις που θα τεθούν επί τάπητος τον Σεπτέμβριο.
Με σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνει ότι «αν δεν διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο….τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν οριστικά και αμετάκλητα των κλαδικών, με αποτέλεσμα η επεκτασιμότητα να αποτελέσει παρελθόν».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε με σημερινή δήλωσή του: «...Στην πρόσφατη κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19/7/16, κατά την οποία επήλθε, σε γενικές γραμμές, συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών για τα εργασιακά, εκτός των ολιγάριθμων μεγάλων εργοδοτών του ΣΕΒ, υπάρχουν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οι άλλοι τρεις φορείς εργοδοτών, όπως ο ΣΕΤΕ, αλλά κυρίως οι πολυάριθμοι μικρότεροι εργοδότες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Θα ήταν προτιμότερο να περιοριστούν οι «παλιομοδίτικες» επιμέρους συζητήσεις και κάποιοι να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της «νέας αρχής κοινωνικού διαλόγου» της Ε.Ε., ώστε να μάθουν να υπολογίζουν όλους τους φορείς εργοδοτών ως ίσους θεσμικούς συνομιλητές τους. Θεωρώ πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί για πάντα και σε όλα μια μόνιμη Ευρωπαϊκή εξαίρεση. Επανειλημμένως και αποδεδειγμένα η ΕΣΕΕ έχει βάλει πλάτη για τη διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ο μέχρι σήμερα ρόλος της, ως θεσμοθετημένος φορέας μικρομεσαίων εργοδοτών, να θεωρηθεί υποδεέστερος, ούτε οι μελλοντικές αποφάσεις της ως δεδομένες. Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους ...»
Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι βασικός ρόλος των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών και ότι αυτή η σχέση εργοδοτών-εργαζομένων το διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κράτησε ζωντανή την ΕΓΣΣΕ και διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ απαιτείται, λοιπόν, και αυτή τη φορά να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο, ενώ σημειώνει «ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα κοινό μέτωπο κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων, αλλά είναι επιβεβλημένο ένα κοινό μέτωπο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.
Η συνομοσπονδία δηλώνει ότι εμμένει στην άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τεθεί θέμα κατάργησης, αλλά, ούτε και ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και δικαιολογεί τη θέση της αναφέροντας ότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του ινστιτούτου - ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, επιβεβαιώνεται ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους.
Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω, και εκτιμά ότι ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.
Επιπλέον, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τα «lock out»,αναφέρει ότι επίσης δεν αφορά ιδιαίτερα στην Ελλάδα «διότι ως γνωστό στη χώρα μας συνηθίζεται πρώτα να κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά να απολύουν, ενώ στις περιπτώσεις της χρεοκοπίας, η έννοια της απόλυσης λαμβάνει «συμβολικό» χαρακτήρα, αφού οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται.
Είναι προφανές συνεχίζει η ΕΣΕΕ, πως αυτά τα δύο θέματα δεν αφορούν το 98% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί, παρά μόνο φωτογραφικά, τις συστημικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση.
Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ