Όλο και περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν χρήματα από τους πελάτες για τις πλαστικές σακούλες. Μερικές επιχειρήσεις τις έχουν ήδη καταργήσει και τα πρώτα νούμερα δείχνουν μείωση της χρήσης της.
Για δεκαετίες η χρήση της πλαστικής σακούλας ήταν αυτονόητη: ο πελάτης μετέφερε τα ψώνια του στο σπίτι με μεγάλη άνεση. Αυτή η άνεση ανήκει πλέον στο παρελθόν διότι όλο και περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις απαιτούν χρήματα από τους πελάτες. Εντωμεταξύ σε μερικές επιχειρήσεις έχει πλήρως καταργηθεί.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που πωλούν πλέον τις πλαστικές σακούλες, αυξήθηκε σημαντικά και από 260 ανήλθε στις 350 τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Λιανεμπορίου (HDE). Η Εμπορική Ένωση Κλωστοϋφαντουργίας (ΒΤΕ) εκτιμά πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, το οποίο ωστόσο είναι προαιρετικό. Στόχος του μέτρου είναι η εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, θα πρέπει να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2025 η ετήσια κατανάλωση συνθετικών τσαντών κατ’ άτομο από 71 σε 40.
Μείωση της ζήτησης της πλαστικής σακούλας
Τα πρώτα στοιχεία των επιχειρήσεων είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν πως μετά την καθιέρωση της αγοράς της πλαστικής σακούλας, έχει μειωθεί η ζήτηση της, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Λιανεμπορίου (HDE) Κάι Φάλκ. «Είμαστε πεπεισμένοι πως θα τα καταφέρουμε» δηλώνει. Σχετική δημοσκόπηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) σε επιχειρήσεις επιβεβαιώνει αυτή την τάση. Η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Saturn ανακοίνωσε πως η κατανάλωση πλαστικής σακούλας στα υποκαταστήματά της έχει μειωθεί κατά 90%. Τα καταστήματα ρούχων C&A κάνουν λόγο για μείωση κατά το ήμισυ ενώ τα πολυκαταστήματα Kaufhof από τότε που πουλάνε τις πλαστικές τσάντες από 10 μέχρι 25 λεπτά διαπιστώνουν «σημαντική μείωση».
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Έρευνας Εμπορίου (IFH), πάνω από τα μισά φαρμακεία της χώρας θα ζητούν σύντομα χρήματα από τους πελάτες τους για τις πλαστικές σακούλες. Ωστόσο ένας στους τέσσερις φαρμακοποιούς είναι της άποψης ότι οι πλαστικές σακούλες είναι απαραίτητες ώστε τα φάρμακα να μεταφέρονται με διακριτικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό δεν συμφωνούν με την πώλησή τους.
Τέλος, ένα ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί ο οίκος μόδας Baltz στο Μπόχουμ, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει τα έσοδα από την πώληση της πλαστικής τσάντας στη Γερμανική Ένωση Προστασίας του Παιδιού.
Έριχ Ράιμαν (DPA) / Πολυξένη Γεωργιάδου