allnews-epirus

Το Κόσσοβο αποκλείει απο μεγάλα έργα ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες


Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρα, ζητά με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο στάδιο της κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σε ελληνικές τεχνικές εταιρείες σε δύο διαγωνισμούς στο Κοσόβο, Sewerage Network in Gjakova και Wastewater Treatment Plant in Gjakova.
Στην επιστολή του ΣΑΤΕ σημειώνεται ότι στα τεύχη δημοπράτησης των δύο συγκεκριμένων έργων ζητείται εμπειρία αποκλειστικά από την Περιφέρεια των Βαλκανίων, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι χώρες των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, χωρίς όμως την Ελλάδα και την Ρουμανία, αναδεικνύοντας μία αδικαιολόγητη προκατάληψη εις βάρος της Ελλάδος και της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.
«Ενδεχομένως οι αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να έχουν επηρεάσει τους συντάκτες των τευχών προαξιολόγησης των διαγωνισμών, ωστόσο, ο αποκλεισμός της Ελλάδος από τις χώρες της Βαλκανικής συνεπάγεται τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, οι οποίες λόγω της οικονομικής ύφεσης της χώρας δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή της Ελλάδας, με περιορισμένες δυνατότητες απόκτησης τεχνικής εμπειρίας από το εξωτερικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τεχνική επάρκεια γα την ομαλή και επιτυχημένη εκτέλεση τεχνικών έργων, όπως άλλωστε αποδεικνύει η επιτυχημένη κατασκευή πολλών έργων υποδομής στο εξωτερικό, ειδικά την πιο πρόσφατη 15ετία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΕ.
Ο ΣΑΤΕ στη επιστολή του υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου και το παλαιότερο μέλος της Βαλκανικής Χερσονήσου στην ΕΕ και κατά συνέπεια δεν αιτιολογείται με κανένα λογικό επιχείρημα ο αποκλεισμός της.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη