Στην Αργεντινή εκδόθηκε πρόσφατα δικαστική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση εκατοντάδων συνεργατών της χούντας. Ορθή νομικά η απόφαση, όχι όμως ηθικά.
To 2011 o Λουίς Μουίνια καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι δικαστές έκριναν ότι ήταν συνεργός της χούντας που κυριάρχησε στην Αργεντινή μεταξύ 1976 και 1983. Ιστορικοί εκτιμούν ότι η χούντα εξόντωσε 30.000 ανθρώπους. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Λουίς Μουίνια ήταν μέλος μιας παρακρατικής οργάνωσης η οποία απήγαγε, βασάνιζε και σκότωνε αντιφρονούντες.
Ο Λουίς Μουίνια αφέθηκε ελεύθερος μετά από εννέα χρόνια εγκλεισμού. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισής του και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Αργεντινή ήταν μεγάλες αφού η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο από το οποίο επωφελούνται εκατοντάδες άλλοι συνεργοί του καθεστώτος.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής δέχθηκε με επιφύλαξη την απόφαση του δικαστηρίου. Από τη μια πλευρά διεμήνυσε ότι την αποδέχεται και από την άλλη πλευρά ότι ο νόμος που επιτρέπει τον μικρότερο σε χρόνο εγκλεισμό των συνεργατών της χούντας θα πρέπει να καταργηθεί.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ενώ ο Φερνάντο Σολάνας, γερουσιαστής και πρόεδρος του αριστερού κόμματος Proyecto Sur δήλωσε πως «δεν πρόκειται για ένα νομικό θέμα, αλλά αυτή είναι η λογική συνέχεια της πολιτικής του Μαουρίτσιο Μάκρι».
Σεβασμός στο κράτος δικαίου αλλά…
Ο Μάκρι κατηγορείται ότι διόρισε το 2015 τους δυο από τους τρεις δικαστές που προχώρησαν στην πρόσφατη απόφαση αποφυλάκισης, όταν οι δυο από τις πέντε θέσεις έμειναν άδειες λόγω συνταξιοδότησης. Αυτό πάντως που δεν αναφέρει η αντιπολίτευση είναι ότι διαθέτει στη Γερουσία 55 από τις 72 θέσεις. Και η Γερουσία είναι αυτή που συναποφασίζει και εγκρίνει τις θέσεις των ανώτερων δικαστών.
Αλλά και οι κατηγορίες της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ότι η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο ώστε να ευνοήσει την «ατιμωρησία» των συνεργατών της χούντας δεν φαίνεται να ευσταθεί, διότι ο νόμος 2x1, όπως ονομάζεται, ίσχυσε μόνο το χρονικό διάστημα μεταξύ 1994 και 2001. Ο νόμος προβλέπει ότι οι μέρες εγκλεισμού πέρα από τα δύο χρόνια υπολογίζονται διπλές, με αποτέλεσμα η ποινή πέρα από τα δυο χρόνια να μειώνεται στο μισό. Ο Λουίς Μουίνια είναι ο πρώτος που δικαιώνεται στον ανώτατο βαθμό βάσει αυτού του νόμου. Αμφιλεγόμενο ήταν εάν ο νόμος ισχύει και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι ισχύει και έτσι εκδόθηκε η απόφαση. «Νομικά η απόφαση είναι ορθή» όπως δηλώνει ο Φραντσίσκο Κάστεξ, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.
Ο νόμος, που εν τω μεταξύ έχει καταργηθεί, αποκτά σημασία όπως εξηγεί ο Φραντσίσκο Κάστεξ, διότι οι καταδικασθέντες μπορούν να επικαλεστούν οποιοδήποτε νόμο ήταν σε ισχύ μεταξύ της τελέσεως του αδικήματος και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.
Ο ειδικός εξηγεί πως η αναδρομική ισχύς του ηπιότερου νόμου είναι μια γενική αρχή του ποινικού δικαίου που βρίσκει διεθνή εφαρμογή.
Γιαν Βάλτερ/ Μαρία Ρηγούτσου
Tags
ΔΙΕΘΝΗ