Τα εγκεφαλικά επεισόδιο είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στη Γερμανία. Η σημερινή ημέρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων στη Γερμανία είναι αφορμή για να ενημερωθεί σχετικά το κοινό.
Μια ηλικιωμένη ασθενής στη μονάδα άμεσης αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων της Νευρολογικής στην κλινική του Πανεπιστημίου της Λειψίας διανύει τη δεύτερη μέρα νοσηλείας της. Περιγράφει την κατάστασή της πριν από την άφιξη της στο νοσοκομείο λέγοντας ότι «ξαφνικά δεν μπορούσα να κουνηθώ και είχα προβλήματα στην ομιλία μου». Ο γιος της διέκρινε τα τυπικά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και την μετέφερε χωρίς χρονοτριβή στο νοσοκομείο. Ο επιβλέποντας γιατρός της και αρχίατρος, Ντόμινικ Μιχάλσκι, διαπίστωσε ότι η ασθενής υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στα τυπικά σημάδια των εγκεφαλικών επεισοδίων ανήκουν οι διαταραχές στην όραση, η παράλυση, οι αισθητήριες διαταραχές στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Ο Μιχάλσκι δηλώνει μετά λύπης ότι οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν σοβαρά όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Η ημέρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων, που καθιερώθηκε στη Γερμανία στις 10 Μαΐου, εφιστά την προσοχή στα συμπτώματα που προκαλούν τα εγκεφαλικά.
Κάθε λεπτό που περνάει είναι σημαντικό
Η ιατρική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων
Η ασθενής από τη Λειψία, η οποία θέλει να παραμείνει ανώνυμη, συγκαταλέγεται στους 270.000 ανθρώπους στη Γερμανία που κάθε χρόνο υφίστανται κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας για εγκεφαλικά επεισόδια, τέτοια επεισόδια υφίστανται κυρίως οι ηλικιωμένοι. Μόνο το 4-15% των ασθενών είναι κάτω των 50 ετών.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται εξαιτίας της ξαφνικής απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου, η οποία περιορίζει την οξυγόνωσή του, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να νεκρώνουν, όπως μας εξηγεί ο Μιχάλσκι. Μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων πρέπει οι ασθενείς να εισαχθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στο νοσοκομείο. Όσο περισσότερη ώρα τα αγγεία παραμένουν αποφραγμένα, τόσα περισσότερα κύτταρα χάνονται. Γι’ αυτό κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Η ιατρική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. «Το χρονικό διάστημα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι την μεταφορά στην κλινική και την έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντικό για την έκβαση της θεραπείας».
Μετά την εξέταση του εγκεφάλου υπάρχουν δύο δυνατότητες για να ελευθερωθούν τα αγγεία, όπως επισημαίνει ο Μιχάλσκι. Μέσω της χορήγησης φυσιολογικού ορού ή της χρήσης ενός καθετήρα από τη βουβωνική χώρα μέχρι τον εγκέφαλο. Η τελευταία μέθοδος είναι σχετικά καινούργια και εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με τη γερμανική Εταιρεία Κλινικής Νευροφυσιολογίας και Λειτουργικής Απεικόνισης Εγκεφάλου (DGKN) στο Ντάρμστατ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η κολπική μαρμαρυγή, η υπέρταση, οι υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα, η παχυσαρκία και το χρόνιο κάπνισμα.
Η εικόνα στη Γερμανία
Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 40 % των ασθενών στη Γερμανία πεθαίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο
Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τη Γερμανία η τρίτη κύρια αιτία θανάτου και η πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας, όπως αναφέρει ο Μάριο Λάισλε, εκπρόσωπος του γερμανικού Ιδρύματος Άμεσης Βοήθειας σε περίπτωση εγκεφαλικού στο Γκύτερσλοχ. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 40 % των ασθενών πεθαίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο και οι μισοί από τους επιζήσαντες εξαρτώνται από φροντίδα τρίτων, θεραπείες και βοηθητικά μέσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λάισλε το ποσοστό θνησιμότητας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης των ασθενών που επικρατούν σήμερα. 300 μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών υπάρχουν σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Μία από τις πιστοποιημένες μονάδες άμεσης αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων είναι και αυτή του Πανεπιστημίου της Λειψίας, που φιλοξενεί περίπου 1.000 ασθενείς κάθε χρόνο. Μία ομάδα με 10 γιατρούς, 40 νοσηλευτές και σύγχρονο εξοπλισμό είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να παράσχει άμεση βοήθεια και φροντίδα στον ασθενή. Γιατί κάθε λεπτό είναι πολύτιμο!
Ζαμπίνε Φουξ / Νατάσα Κουκουγιάννη