Φαινομενικά ήσσονος πολιτικής σημασίας ζητήματα μπαίνουν σήμερα στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους δυνητικούς εταίρους σε προσφυγικό και κλίμα παραμένει.
Γι΄ αυτό και οι επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων που προτίθενται να συγκυβερνήσουν συναντήθηκαν εκ νέου χθες το βράδυ κατ΄ ιδίαν, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa χωρίς όμως αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.
Τα θέματα που καλούνται να συζητήσουν σήμερα οι διαπραγματευτικές ομάδες (αγροτική πολιτική, προστασία των καταναλωτών, συγκοινωνίες κ.α.) δεν συγκαταλέγονται μεν στα μεγάλα «αγκάθια». Παρά ταύτα διαπιστώνονται και σε αυτά τα πεδία μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως μεταξύ CDU/CSU και Πρασίνων.
Μολονότι το κλίμα στις συζητήσεις έχε βελτιωθει αισθητά όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, δύο κυρίως θέματα συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο προς τη «Τζαμάικα»: ο λόγος για την προσφυγική και κλιματική πολιτική, που ξαναμπαίνουν στην ατζέντα αύριο, Πέμπτη.
Κομβικό ζήτημα το κλίμα για τουςΠράσινους
Όπως είπε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει […]. Θα χρειαστεί χρόνος. Μιλάμε για πολύ διαφορετικούς εταίρους. Ξέρετε, για εμάς τους Πράσινους το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία του κλίματος και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2020 και 2030 είναι κομβικής σημασίας. Με αυτά κάναμε προεκλογικό αγώνα και δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος». Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια, και στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής. Την ώρα που οι Πράσινοι ζητούν να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για την επανένωση των οικογενειών, οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στο πλαφόν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μου λένε ‘θέλουμε οπωσδήποτε οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζουμε εδώ στη Γερμανία να μπορέσουν επιτέλους να φέρουν τις οικογένειές τους’», είπε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, «Μιλάμε για τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, μόνον γι΄ αυτούς, προκειμένου να αισθανθούν εδώ σπίτι τους και να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία».
Πόσο μακριά είναι εν τέλει η «Τζαμάικα»;
Σε αυτά τα συμφραζόμενα, πόσο πιθανό θεωρεί η ίδια το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι και να σχηματίσουν κυβέρνηση;
«Δεν το θεωρώ απίθανο να τα καταφέρουμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω να έχουμε συμφωνήσει στα κομβικά ζητήματα. Υπό αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη, […] πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα».
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι δυνητικοί εταίροι αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο απολογισμό που θα αποκαλύψει πιθανότατα πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η «Τζαμάικα».
DLF, dpa / Κώστας Συμεωνίδης