Το πρόβλημα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού στη Γερμανία διογκώνεται και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα που πραγματοποίησε το ίδρυμα Bertelsmann.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bertelsmann που παρουσιάζει το Spiegel, μέχρι το 2025 οι ελλείψεις δασκάλων στα δημοτικά σχολεία της Γερμανίας θα ξεπεράσουν τις 35.000. Ήδη σήμερα καταγράφονται 2.000 ελλείψεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ZDF.
Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές του Bertelsmann συνέκριναν δυο βασικά στοιχεία: πόσοι δάσκαλοι θα χρειάζονται μελλοντικά στα σχολεία και πόσοι θα αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια από τις παιδαγωγικές σχολές. Όπως προκύπτει, ο αριθμός των αποφοίτων μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις θέσεις των δασκάλων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ή να σταματήσουν να εργάζονται για λόγους υγείας. Λόγω των σχεδιαζόμενων νέων ημερήσιων σχολείων και της αύξησης του αριθμού των μαθητών, οι πραγματικές ανάγκες όμως θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Συγκεκριμένα: σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι το 2025 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 60.000 δάσκαλοι, οι οποίοι και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα θα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών. Ήδη παλαιότερες έρευνες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια ο αριθμός των μαθητών στη Γερμανία θα είναι κατά ένα εκατομμύριο μεγαλύτερος απ΄ ότι προβλέπουν τα αρμόδια υπουργεία. Την κατακόρυφη αυτή αύξηση θα βιώσουν καταρχήν τα δημοτικά όπου θα χρειαστούν 26.000 νέοι δάσκαλοι. Το τρίτο στοιχείο αφορά στη σχεδιαζόμενη, από τον κυοφορούμενο νέο μεγάλο συνασπισμό, επέκταση των ημερήσιων σχολείων. Αυτό και μόνον θα απαιτήσει άλλους 19.000 δασκάλους.
Σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατιδίων
Αθροιστικά οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα επόμενα χρόνια ανέρχονται στις 105.000. Εντούτοις το ίδιο διάστημα θα αποφοιτήσουν από τις ανώτατες σχολές μόλις 70.000 νέοι φιλόλογοι.
Δεδομένου ότι η παιδεία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική και στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Αμβούργο, για παράδειγμα, σκοπεύει να επιτρέψει σε δασκάλους να εργάζονται και αφού ξεπεράσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η Βάδη Βυρτεμβέργη επιχειρεί ήδη να μεταπείσει συνταξιούχους δασκάλους προκειμένου να επιστρέψουν στα θρανία. Την ίδια ώρα μαίνονται ήδη μεγάλες μάχες μεταξύ των κρατιδίων στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αποφοίτους των παιδαγωγικών σχολών. Άλλα κρατίδια προσφέρουν περισσότερα χρήματα και άλλα μια πιο γρήγορη μονιμοποίηση.
Ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι το ζήτημα απαιτεί μια πιο συνολική προσέγγιση και βιώσιμες λύσεις.
spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης