allnews-epirus

CDU, CSU και SPD επιτυγχάνουν συμφωνία στο προσφυγικό

Στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τα τρία κόμματα κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση αναφορικά με την επανένωση προσφυγικών οικογενειών. Προβλέπονται εξαιρέσεις σε ειδικές περιπτώσεις.

Deutschland Große Koalition Sondierungsgespräche | Seehofer & Merkel & Schulz (picture-alliance/dpa/B.v. Jutrczenka)
Η λύση στην οποία κατέληξαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU, CSU και SPD στο θέμα της επανένωσης οικογενειών προσφύγων με προσωρινή άδεια παραμονής στη Γερμανία, προβλέπει όπως και στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί προηγουμένως στις διερευνητικές διαβουλεύσεις, τον περιορισμό του αριθμού των συγγενών που θα έρχονται στη χώρα στα 1000 άτομα το μήνα.
Πέραν αυτού του αριθμού θα υπάρξει μια ρήτρα επιείκειας για ειδικές περιπτώσεις. Να σημειωθεί πάντως πως η ρήτρα αυτή προβλέπεται ήδη και στην υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτό που πέτυχαν οι Σοσιαλδημοκράτες τώρα είναι, ότι αυτές οι ειδικές περιπτώσεις δεν θα συνυπολογίζονται στον αριθμό των 1000 ατόμων το μήνα. 
Μεγάλη ικανοποίηση στο SPD 
Geflüchtete demonstrieren vor dem Innenministerium für Familiennachzug (picture alliance/dpa/S. Stein)
Διαμαρτυρία μπροστά από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υπέρ του δικαιώματος της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών
Εκτός αυτού θα δίνεται η δυνατότητα στα γερμανικά κρατίδια να παρέχουν άδεια παραμονής στο πλαίσιο της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών εφόσον αναλαμβάνουν εκείνα τα σχετικά έξοδα και όχι η κεντρική διοίηκηση. Με αυτό το συμβιβασμό τα τρία κόμματα κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα βασικό σκόπελο των διαπραγματεύσεων.
Σε ένα ηλεκτρονικο μήνυμα στο WhatsApp προς τα μέλη του κόμματος, ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα: «Πετύχαμε μια ρύθμιση 1000 συν» γράφει χαρακτηριστικά.
Πάντως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ισχυρή ένδειξη πως τα τρία κόμματα έχουν τη θέληση να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
ΠαναγιώτηςΚουπαράνηςΒερολίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη