allnews-epirus

1964: Οταν το πούλμαν της Παναχαϊκής ανετράπη έξω από τα Γιάννινα και προκάλεσε σοκ σε όλη την Ελλάδα

ΕΙΧΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Ήταν  ένα περιστατικό πριν από 54 χρόνια, τέλη Μαρτίου του 1964, που προκάλεσε σοκ όχι μόνο στην κοινή γνώμη των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας
Το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Παναχαϊκής στα Γιάννινα, για το παιχνίδι με τον Αβέρωφ, ανατράπηκε 13 χιλιόμετρα πριν από την πόλη στην εθνική οδό, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό πολλών ποδοσφαιριστών της Πατρινής ομάδας, όπως παραγόντων και κάποιων φιλάθλων που την ακολουθούσαν. Ευτυχώς οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες, καθώς δεν είναι και τόσο απλό πράγμα η ανατροπή ενός λεωφορείου γεμάτο με κόσμο. Το ματς Αβέρωφ – Παναχαϊκή για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 29 Μαρτίου 1964. Η Πατρινή ομάδα ήταν στην 1η θέση και ερχόταν στα Γιάννινα πάνοπλη για τη νίκη. Αλλά το Σάββατο, παραμονές του αγώνα, το λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα της Παναχαϊκής, λόγω της βροχής ανατράπηκε 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Πιθανόν κάπου κοντά στο Αβγό. Οι περισσότεροι παίκτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων αλλά και σε ιδιωτική κλινική (Γιαννή – Λέκκα), άλλοι με σοβαρά και άλλοι με ελαφρύτερα τραύματα. Πιο σοβαρά τραυματίστηκαν ο τερματοφύλακας Κρητικός, ο διεθνής σέντερ μπακ Τάκης Γιαννιώτης που έπαθε βαριά εγκεφαλική διάσειση, ο νεαρός ποδοσφαιριστής Γιατράς ενώ κάταγμα στο χέρι έπαθε ο έφορος ποδοσφαίρου Νίκος Τσαγκαρουσιάνος. Ελαφρύτερα τραύματα είχαν οι ποδοσφαιριστές Λεβεντάκος, Δρόσος, Πολύζος, Κυριαζής που πήραν σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο. Φυσικά το ματς με τον Αβέρωφ αναβλήθηκε ενώ κινητοποιήθηκαν οι αρχές αλλά και η διοίκηση του «Αβέρωφ» για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών στο νοσοκομείο. Ας δούμε πως περιέγραψαν την ανατροπή του λεωφορείου της Παναχαϊκής οι εφημερίδες.

Oι τραυματίες ποδοσφαιριστές Κρητικός και Γιαννιώτης
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ: Χθες και ώραν 8.30 μ.μ. το υπ’ αριθμό 73072 πούλμαν προερχόμενο εκ Πατρών και επί του οποίου επέβαινον οι ποδοσφαιρισταί και συνοδοί της ποδοσφαιρικής ομάδος Παναχαϊκή, παρά το 15ον χιλιόμετρον της οδού Ιωαννίνων – Άρτης και παρά την θέσιν «Καταβόθρα» της περιοχής Μπιζανίου. Το ως άνω λεωφορείον και ενώ κατηυθύνετο εις την πόλιν μας και ακριβώς εις την προαναφερθείσαν θέσιν ανετράπη και κατέπεσεν εις βάθος δύο περίπου μέτρων εις επίπεδον μέρος. Η ανατροπή του αυτοκινήτου προήλθε μάλλον εκ της ολισθηρότητος της οδού…».
 
ΤΑ ΝΕΑ: «Σοβαρότατον δυστύχημα συνέβη στην ομάδα της Παναχαϊκής το Σάββατο 8 μμ. Στο 15ο χιλιόμετρο έξω των Ιωαννίνων και παρά τη θέσιν Μπιζάνι λόγω ολισθηρότητος της οδού ανετράπη το πούλμαν. Του οχήματος επέβαινον 40 άτομα από τα οποία ετραυματίσθηκαν 35, άλλα σοβαρώς και άλλα ελαφρώς. Οι τραυματίαι μεταφέρθησαν δι’ ασθενοφόρων σε κλινικές των Ιωαννίνων και στο Κρατικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το πούλμαν και το επ’ αυτό αθλητικό υλικόν κατεστράφησαν εντελώς…».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Το λεωφορείον κατέπεσε αριστερά της οδού που ευρίσκετο χανδάκι βάθους 2-3 μέτρων, ενώ εις το δεξιόν τμήμα της οδού έχασκεν βάραθρον 80 και πλέον μέτρων. Ενώ το αυτοκίνητο ανετρέπετο, επήδησεν εξ’ αυτού ο έφορος ποδοσφαίρου της Παναχαϊκής κ. Τσαγκαρουσιάνος, ο οποίος υπέστη κάταγμα εις την χείρα και εσύρθη εις απόστασιν 25 περίπου μέτρων επί της οδού. Από το ανατραπέν πούλαν ηκούοντο κραυγαί πόνου. Από τους επιβαίνοντας είχαν τραυματισθή άπαντες σχεδόν οι καθήμενοι της αριστεράς πλευράς του αυτοκινήτου, ενώ οι καθήμενοι εις το έναντι μέρος ερίφθησαν επί των τραυματιών. Ευτύχημα ήτο ότι δεν έσβησαν τα φώτα του πούλμαν, γεγονός που επέτρεψε να μη δημιουργηθή πανικός και να ανασυρθούν ευθύς αμέσως οι τραυματίαι. Μετά 10λεπτον και ενώ έπιπτε ραγδαία βροχή, έφθασεν επί τόπου μία κούρσα, ήτις παρέλαβεν μερικούς των τραυματιών και τους μετέφερε εις Ιωάννινα. Τους λοιπούς τραυματίας και τους άλλους επιβάτας του πούλμαν παρέλαβε διερχόμενον λεωφορείον της γραμμής Άρτης – Ιωαννίνων…».
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο Πατρινός οδηγός Γ.Κ. παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων που τον παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο. Δύο μέρες μετά το ατύχημα η διοίκηση της Παναχαϊκής σε επιστολή που έστειλε  στον «Ηπειρωτικό Αγώνα», εξέφραζε τις ευχαριστίες στους κλινικάρχες Γιαννή, Λέκκα στον γιατρό Κολτσίδα για την προσφορά τους στην περίθαλψη των τραυματιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τοιούτοι επιστήμονες τιμούν την ιστορικήν πόλιν των Ιωαννίνων». Επίσης η Παναχαϊκή εξέφρασε τις ευχαριστίες της στη διοίκηση του «Αβέρωφ» που σύσσωμη ήταν στο πλευρό των τραυματιών αλλά και στους φιλάθλους των Ιωαννίνων που έσπευσαν αυθόρμητα να προσφέρουν αίμα. Το παραπάνω τροχαίο με την ομάδα της Παναχαϊκής ήταν ένα από τα συγκλονιστικά γεγονότα της εποχής.
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη