Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία επικεντρώνεται σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας και διμερών σχέσεων. Αρκετοί οι σκόπελοι των προσπαθειών των δύο πλευρών για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Η τριήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία που ξεκινά σήμερα στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Για τη γερμανική πλευρά όμως η επίσκεψη συνιστά ακροβασία. Εδώ και αρκετό διάστημα το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα. Η Τουρκία θεωρείται σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του κινδύνου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, όπως επίσης σημαντικός εταίρος της ΕΕ στο προσφυγικό.
Από την άλλη πλευρά όμως τις σχέσεις των δύο κρατών επιβαρύνουν η κράτηση σε τουρκικές φυλακές όπως και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους. Εμπόδιο στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων είναι και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό στις συνομιλίες τόσο από τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την Παρακευή και το Σάββατο. Αναμένεται ακόμη ότι στην ατζέντα της καγκελαρίου με τον Τ. Ερντογάν θα βρίσκεται και το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει αναφορά στο Κυπριακό. Σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία τα ΟΗΕ προβληματίζονται αν θα εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Κύπρο η Άγκελα Μέρκελ ενδεχομένως να ζητήσει από τον Τ. Ερντογάν τη συμβολή της Άγκυρας για την επανέναρξη συνομιλιών.
Η τουρκική ατζέντα
Αίτημα Ερντογάν – όπως στην Τουρκία να καταδιώκονται οι οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν και στη Γερμανία
Όπως προκύπτει από άρθρο γνώμης του κ. Ερντογάν στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ως το σημαντικότερο θέμα της επίσκεψής του, ο ίδιος θεωρεί την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Γερμανία. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή νομισματική κρίση. Ο κ. Ερντογάν ελπίζει σε γερμανικά καθησυχαστικά μηνύματα προς τις αγορές και τους επενδυτές.
Για αυτό το λόγο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το απόγευμα συνάντηση με παράγοντες της γερμανικής οικονομίας. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα συνιστά για τον τούρκο πρόεδρο η αντιμετώπιση του Κινήματος Γκιουλέν και του κουρδικού ΡΚΚ. Ο Τ. Ερντογάν θα ήθελε την καταδίωξη των οπαδών των οργανώσεων αυτών στη Γερμανία, τις οποίες θεωρεί ως τρομοκρατικές.
Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο αναμένουν μεν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κάποια βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά όχι όμως «στροφή». Ακόμη και στην περίπτωση που αποφυλακιστούν οι Γερμανοί υπήκοοι δεν πρόκειται να επέλθουν «κανονικές» σχέσεις. Το ζητούμενο για τη γερμανική πλευρά είναι η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, όπως και η προσδοκία η Αγκύρα να συμπεριφέρεται στην εξωτερική της πολιτική ως αξιόπιστος εταίρος.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο