Με θέμα, «Υφαίνοντας την Ευρώπη-Υφαίνοντας τα Βαλκάνια», εγκαινιάστηκε στο ιστορικό ΜΕΚΕΙΟ Οικοτροφείο Ιωαννίνων έκθεση καλλιτεχνών από την Κύπρο και τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία προσεγγίζει την υφαντική, αφενός ως μια πρακτική άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή και αφετέρου, ως μεταφορικό σχήμα που περιγράφει την αδιάκοπη προσπάθεια για την οικοδόμηση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Η δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων η οποία θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, με σύνθημα «η παράδοση εκ νέου» και σύνδεση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.
Ο εμπνευστής της διοργάνωσης, είναι ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Η ιδέα για μια Μπιενάλε στ Γιάννενα γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δερμεντζόπουλος και μεταξύ άλλων εξηγεί:
«Είχαμε την ιδέα σε μια λογική διαφορετική, από εκείνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σκεφτήκαμε την περιοχή, τον πλούτο που έχουν τα Ιωάννινα και γενικά η Ήπειρος, αλλά και τα Βαλκάνια στο πεδίον της παράδοσης. Επειδή συζητιέται το θέμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο προβάλει πολύ και η UNESCO , σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια Μπιενάλε που θα επικεντρώνει στον χώρο των Δ. Βαλκανίων, στα ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό όμως με τις νέες τεχνολογίες. Δηλαδή, πώς οι νέοι καλλιτέχνες εμπνέονται από την παράδοση, τα μοτίβα, πώς συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες, πώς συνομιλούν ταυτόχρονα με την παράδοση. Αυτό ήταν το γενικό σκεπτικό».
Μετά την ιδέα για Μπιενάλε στα Ιωάννινα, συγκροτήθηκε η πρόταση, κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε, εξασφαλίστηκε μια βασική χρηματοδότηση, ενώ στη συνέχεια έγινε γεγονός η υποστήριξη των φορέων της πόλης στη διοργάνωση.
Το ΜΕΚΕΙΟ οικοτροφείο, με ιστορία 110 χρόνων, επελέγη για την δράση «Υφαίνοντας την Ευρώπη-Υφαίνοντας τα Βαλκάνια», ως ένας χώρος που συνδέεται με το σκεπτικό της έκθεσης, ως το πιο παλιό γυναικείο σωματείο της πόλης, όπου οι νέες μάθαιναν υφαντική, πλέξιμο, κέντημα, ταπητουργία.
Η έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του ιστορικού κτηρίου, είχε πρωτοπαρουσιαστεί πριν από 2 χρόνια στην Πάφο, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Tags
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ