Οι Νάντια Μουράντ και Ντένις Μουκουέγκε που δίνουν αγώνα για τα θύματα σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες περιοχές μοιράζονται φέτος την ύψιστη διάκριση. Ποιοί είναι όμως;
Στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Και οι δύο μάχονται κατά της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες περιοχές. Σύμφωνα με την νορβηγική επιτροπή, ο καθένας τους συνέβαλε με το δικό του τρόπο στο να αναδείξει περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ούτως ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια 25χρονη ακτιβίστρια από το Ιράκ και έναν 63χρονο γιατρό από το Κονγκό.
Η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης όταν τον Αύγουστο του 2014 το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο χωριό της στην οροσειρά Σίντζαρ και οι τρομοκράτες την πήραν αιχμάλωτη στη Μοσούλη. Προηγουμένως είχαν δολοφονήσει πάνω από 40 μέλη της οικογένειάς της.
Έπειτα από 3 μήνες σε αιχμαλωσία η Νάντια Μουράντ κατάφερε να δραπετεύσει. Μέσω Ελλάδας έφτασε στη Γερμανία. Ως πρέσβειρα του ΟΗΕ μάχεται σήμερα για ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Στο μεταξύ ζει μόνιμα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βάδης-Βύρτεμβέργης όπου παρέχεται προστασία σε περίπου 1.000 γυναίκες Γεζίντι από το Β. Ιράκ.
Κορυφαίος γιατρός σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο χειρουργός Ντένις Μουκουέγκε εργάζεται διευθύνει το νοσοκομείο Πάνζι στην πόλη Μπουκάβου στο ανατολικό Κονγκό.
Ο Ντένις Μουκουέγκε εργάζεται ως χειρουργός στο ανατολικό Κονγκό. Στην πόλη Μπουκάβου διευθύνει το νοσοκομείο Πάνζι στο οποίο βρίσκονται κυρίως ασθενείς που έχουν πέσει θύματα βιασμών. Πάνω από 50.000 γυναίκες έχουν νοσηλευτεί στο εν λόγω νοσοκομείο – πολλές από τις οποίες έχουν πέσει θύματα μαζικών βιασμών από στρατιώτες ή αντάρτες. Ο Μουκουέγκε θεωρείται κορυφαίος ειδικός σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος προσπαθεί να συμβάλλει όχι μόνον στη σωματική αλλά και στην ψυχική ανάρρωση των ασθενών του. Η επιτροπή τον χαρακτήρισε «σύμβολο στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις».
Στις 10 Δεκεμβρίου η απονομή
Tο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από έπαθλο περίπου 860.000 €, είναι το μόνο βραβείο Νόμπελ που δεν απονέμεται στη Στοκχόλμη αλλά στο Όσλο.
Το Νόμπελ Ειρήνης είναι η σημαντικότερη διάκριση για πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού. Την περασμένη χρονιά το βραβείο έλαβε η «Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων» (ICAN). Φέτος υποψήφιοι ήταν 216 πρόσωπα και 115 οργανώσεις.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η απονομή θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του εμπνευστή των βραβείων, Άλφρεντ Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από έπαθλο περίπου 860.000 €, είναι το μόνο βραβείο Νόμπελ που δεν απονέμεται στη Στοκχόλμη, αλλά στο Όσλο.
dpa, afp, rtr / Αλεξάνδρα Κοσμά