Με μια μεγάλη διαδήλωση για την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων ολοκληρώνονται σήμερα οι καθιερωμένες πασχαλινές πορείες ειρήνης. Γύρω στις 90 εκδηλώσεις του Κινήματος Ειρήνης σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Οι φετινές πασχαλινές πορείες και εκδηλώσεις ειρήνης στη Γερμανία ολοκληρώνονται το απόγευμα της Δευτέρας στο Μπύχελ, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιότερα της Βόννης. Στην αεροπορική βάση της μικρής αυτής κοινότητας αποθηκεύονται, σύμφωνα με ειδικούς, 20 αμερικανικές ατομικές βόμβες. Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η άμεση απομάκρυνσή τους από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 59% των Γερμανών εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα. Μόλις το 18% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή τους.
Οι 20 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες είναι οι τελευταίες που έχουν απομείνει στη Γερμανία. Σε περίπτωση χρήσης τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μεταφερθούν από γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη.
90 πορείες ειρήνης φέτος ανά τη Γερμανία
Στο μεταξύ σε περίπου 90 υπολογίζονται οι φετινές πορείες ειρήνης, που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο του γερμανικού Πάσχα σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όραμα του Κινήματος Ειρήνης είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, μια αποστρατιωτικοποιημένη Ευρώπη και μια Γερμάνια της Ειρήνης.
Πρότυπο των γερμανικών διαδηλώσεων ήταν οι πασχαλινές πορείες ειρήνης στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του '50 (Λονδίνο, 1958)
Οι πασχαλινές πορείες ειρήνης ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η πρώτη μεγάλη πορεία ειρήνης στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε το 1960. Η διαμαρτυρία μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών τότε αφορούσε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας καθώς και σχέδια για τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού με πυρηνικά όπλα.
Στην ακμή των πασχαλινών διαδηλώσεων ειρήνης περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του της δεκαετίας ρου ’80 συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Έκτοτε ο αριθμός των διαδηλωτών συρρικνώθηκε σε λίγες χιλιάδες, με εξαιρέσεις τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και στον Περσικό Κόλπο.
Παναγιώτης Κουπάρανης, Βερολίνο