Όσο περνούν οι ώρες, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί απο τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν , επιζώντες εγκλωβισμένοι, οι περισσότεροι απο τους οποίους είναι βαρειά τραυματισμένοι. Επίσης οι αριθμοί των εγκλωβισμένων, συνεχώς αυξάνονται κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα, οτι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος. Μέχρι το μεσημέρι είχαν ανασυρθεί 31 νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Πάνω απο 700 οι τραυματιες. Απροσδιόριστα μεγάλος ο αριθμός των αστέγων.
Καθώς λοιπόν οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν από τις γύρω χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα εντείνονται, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ανασυρθεί 31 νεκροί και περισσότεροι από εφτακόσιοι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.
“Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανδρεας Μάρτος.
Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.
Ξένοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ηγεσία της δοκιμαζόμενης χώρας υποσχόμενοι ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.
Στο Δυρράχιο, στο πλευρό των σεισμοπαθών βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος που δήλωσε πως η Εκκλησία θα κάνει ο,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες.
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
-Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας εικοσιπεντάχρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων )διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ". Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην στήριξη των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές με στόχο τη στήριξη των σεισμοπαθών
Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας "e-albania", σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ" μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή "πλατφόρμα" είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του "e-albania" όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (on line) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.
Εξάλλου, ο κ. Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.
Περιθαλψη τραυματιων στην Θεσ/νίκη
Ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο (ΙΣΘ), θα περιθάλψουν αφιλοκερδώς τραυματίες από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλβανία. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, ενημέρωσε για την την πρωτοβουλία αυτή την πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Ενκελέντα Ραμίζι (Enkeleda Ramizi),εκφράζοντας και τα συλλυπητήρια των γιατρών του Συλλόγου.
Τη μεταφορά των ασθενών θα συντονίσουν οι διπλωματικές αρχές της Αλβανίας στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους κλινικές και τους γιατρούς, για το είδος και τον αριθμό των περιστατικών κι ανάλογα και με την πληρότητα της κάθε κλινικής. Οι ιδιωτικές κλινικές που θα περιθάλψουν τους τραυματίες από τον σεισμό είναι οι εξής: "Άγιος Λουκάς", "Βιοκλινική", "Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης", "Ιατρικό Διαβαλκανικό", "Κυανούς Σταυρός Euromedica" και "Λ. Σαραφιανός"
Αλληλεγγύη του ΚΚΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΔΕΗ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αλβανικό λαό, "που δοκιμάζεται σκληρά μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό, αλλά και τη συμπαράσταση στον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του".
Στους 31 ανέρχονται και επίσημα οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 3,9 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.
Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας επίσημα και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.
Εντύπωση προκαλεί τον κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.
Η ΕΜΑΚ...
Η ΕΜΑΚ...
Ιδιαίτερη εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ό οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός τη πόλης.
Στην περιοχή Θουμάνε επιχειρεί αυτή την ώρα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ήδη η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβίσει δύο άτομα ζωντανά και τέσσερα χωρίς τις αισθήσεις τους.