allnews-epirus

Στη Βουλή από τη Μερόπη Τζούφη και Φ. Μπακαδήμου οι καθυστερήσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΙ


Έγγραφη αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εγκατάσταση υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ). 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά που κατέθεσε προς του υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειες και Υγείας, τονίζει πως καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης που αναμένεται να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του νοσοκομείου, μειώνοντας το κόστος κατά 700.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το έργο θα έχει αξιοσημείωτο οικολογικό αποτύπωμα, μειώνοντας την αιθαλομίχλη στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη αναφέρει πως οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ερμηνεία των διατάξεων που αφορούν στην έκδοση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν άμεσα για την επίλυση του ζητήματος, ενώ υποστηρικτικά, κατέθεσε τη σχετική αλληλογραφία της Διοίκησης του ΠΓΝΙ με τα αρμόδια υπουργεία, όπως και σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜέΡΑ25

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
            τον Υπουργό Υγείας
            τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (Υ/Ο Υφ/γού Πολιτικής Προστασίας)
Θέμα: «Αβέβαιο το μέλλον ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης δεξαμενών υγραερίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων»
Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον δυο εξαιρετικά σημαντικών έργων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα οποία κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν. Τα έργα αυτά είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 4,4 εκ. ευρώ και η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου προϋπολογισμού 430.000 ευρώ
Ειδικότερα, το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας δεξαμενών υγραερίου ενώ έχει φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του συνόλου των διαδικασιών, έχει μπλοκαριστεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν δίνουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, καθώς οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων δεξαμενών προβλέπουν μόνο οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Με άλλα λόγια, η επένδυση αυτή, με εγκεκριμένη και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, προσκρούει στην αδυναμία των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο τις ισχύουσες διατάξεις, σε αντίθεση με την Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, το αίτημα του Νοσοκομείου υιοθετεί και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία με σχετικό έγγραφό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη, αιτείται την θεσμική επίλυση του προβλήματος.
Ο διοικητής του ΠΓΝΙ κ Β. Τσίκαρης ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, πιθανότατα μέσω μίας υπουργικής απόφασης ή μέσω εγκυκλίου, ώστε να δοθεί η αδειοδότηση εγκατάστασης και χρήσης αυτής από την Πολεοδομία, αλλά και η άδεια πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
«Υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν στους χρήστες ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το ΠΓΝΙ όμως δε μπορεί να ενταχθεί ούτε στην κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, ούτε σε αυτήν των βιομηχανικών. Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια προς όλους και έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 700.000 ευρώ στο νοσοκομείο, δηλαδή σε έξι μήνες από την εγκατάσταση θα έχει γίνει η απόσβεση και θα εξοικονομούνται χρήματα από τον πρώτο χρόνο, πράγμα που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για τη βελτίωση, μεταξύ άλλων, των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής θα ανοίξει το δρόμο στα μεγάλα Νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που έχουν μεγάλες καταναλώσεις (πχ με περισσότερες των 400 κλινών), ώστε να έχουν τη δυνατότητα κατασκευής εγκατάστασης υγραερίου με τον κανονισμό  Δ3/14858.01.07.1993 (ΦΕΚ477/Β/01.07.1993),Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1.    Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για το λόγο για τον οποίο καθυστερεί η ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝ Ιωαννίνων;
2.    Ποια βήματα θα κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που φαίνεται να αφορά στην ερμηνεία των διατάξεων;
3.    Για ποιο λόγο δεν εκδίδεται υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος, όπως προτείνεται, ώστε να προχωρήσει το κατά τα λοιπά απολύτως εγκεκριμένο έργο;
4.    Ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να χορηγήσουν άμεσα τις απαιτούμενες άδειες η Πολεοδομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία;
Η ερωτώσα βουλευτής

                    Φωτεινή Μπακαδήμα

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη