Περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφουν, για πρώτη φορά, οι ιταλικές αρχές. Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει και πάλι το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.
Ξεπεράσθηκαν τα 10.000 κρούσματα την ημέρα και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι πρέπει να δράσει και πάλι. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν την περασμένη Τρίτη δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται επιπλέον περιορισμοί, για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Τα νέα μέτρα πρόκειται να αποφασιστούν, όπως αναφέρει ο Τύπος, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επιβεβαιώνει ότι συζητείται η απαγόρευση κυκλοφορίας και λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη τη χώρα μετά τις δέκα το βράδυ. Σε μια πρώτη φάση, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο τα Σαββατοκύριακα. Θεωρείται πιθανό και το νέο κλείσιμο των γυμναστηρίων. Στην περιφέρεια της Νάπολης έχουν ήδη κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ περιοριστικά μέτρα ετοιμάζεται να λάβει και η περιφέρεια του Μιλάνου, η Λομβαρδία, όπου τα περιστατικά είναι πλέον περισσότερα από 2.000 την ημέρα.
Αναπόφευκτο το νέο λόκνταουν;
Σε μεγάλα νοσοκομεία της Ρώμης και του Μιλάνου, όπως το Αγκόστίνο Τζεμέλι και το Σάκο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν και πάλι ασθενείς με covid-19. Οι εμπορικές ενώσεις της χώρας πιέζουν πάντως να μην περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διότι έχουν ήδη υποστεί τεράστια μείωση στο τζίρο τους. «Πρέπει πάση θυσία να το αποφύγουμε», υπογραμμίζει η ένωση Confcommercio. Αλλά γνωστοί καθηγητές ιολογίας, όπως ο Ρομπέρτο Κρισάντι, εξηγούν χωρίς μισόλογα ότι αν δεν ληφθούν τώρα πιο δραστικά μέτρα, τότε σε δυο με τρεις εβδομάδες η χώρα κινδυνεύει να πάει σε νέο ολικό λόκνταουνn, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Παράλληλα, η προγραμματισμένη ουσιαστική αύξηση των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις περιφέρειες, οι οποίες αποποιούνται την σχετική ευθύνη. Όσα είχαμε ήδη ζήσει, δηλαδή, την περασμένη άνοιξη.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.