Το στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών στη Γερμανία και το καρναβάλι στη σκιά της πανδημίας στον Τύπο.
Πρώτος αγοραστής της γαλλικής φρεγάτας Belharra η Ελλάδα
Δημοσίευμα στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland αναφέρεται στην αγορά του ελληνικού Ναυτικού τριών φρεγατών από την γαλλική εταιρεία εξοπλισμού Naval Group. «Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος πελάτης για τον νέο τύπο πλοίου υψηλής τεχνολογίας» επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου Γκερντ Χέλερ. Ο γερμανός ανταποκριτής στην Ελλάδα, σχολιάζοντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αναφέρει ότι «φέτος η Ελλάδα θα αυξήσει τις δαπάνες της για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων συστημάτων κατά επτά φορές σε σύγκριση με το 2020. Ο Μητσοτάκης ωστόσο δεν θέλει μόνο να εξοπλίσει τη χώρα του απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική Τουρκία. Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να διακριθεί ως προπύργιο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ - σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία θεωρείται από πολλούς στη συμμαχία ως ένας όλο και πιο προβληματικός εταίρος, λόγω της απομάκρυνσής του από τη Δύση, των συμφωνιών όπλων με τη Ρωσία και της αυταρχικής συμπεριφοράς του Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης λαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αν και όχι εντελώς ανιδιοτελώς: Οι δύο χώρες προσβλέπουν σε προσοδοφόρες συμφωνίες με την Αθήνα».
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός βέβαια κοστίζει και «οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας ήταν ένας από τους λόγους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση», γράφει χαρακτηριστικά ο Χέλερ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «η Ελλάδα έχει ήδη πενταπλασιάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 500 εκατομμύρια σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος ο προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί στα 3,36 δισ. Ευρώ». Αναφερόμενος μάλιστα στα οικονομικά δεδομένα, υπογραμμίζει ότι «εντός του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα από την Ελλάδα».
Γερμανία: Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς;
Τον Δεκέμβριο η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τις 15 Μαρτίου να προσκομίσουν αποδεικτικά εμβολιασμού στην εργασία τους. «Θα αποχωρήσουν όμως όλοι οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του νοσοκομείου από την υπηρεσία στην καταληκτική ημερομηνία;», διερωτάται η Tageszeitung, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο: «Παρά το ό,τι η απαίτηση εμβολιασμού από εργαζόμενους σε υγειονομικές εγκαταστάσεις θα τεθεί σε ισχύ, οι συμβάσεις εργασίας των μη εμβολιασμένων νοσηλευτών δεν θα εξαφανιστούν εκείνη την ημέρα. Έτσι, όποιος εργάζεται, για παράδειγμα, σε νοσοκομεία, κλινικές ή οίκους ευγηρίας και δεν έχει ακόμη υποβάλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του στη διεύθυνση, θα πρέπει να υπολογίζει ότι η υγειονομική υπηρεσία θα προχωρήσει σε εξακρίβωση. Αυτή ενδέχεται στη συνέχεια να προβεί σε απαγορεύση εισόδου στο γραφείο ή και εργασίας, εφόσον οι υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί. Επιπλέον, από τις 16 Μαρτίου, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν κανέναν χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεούνται άλλωστε ακόμη να αναφέρουν περιπτώσεις εργαζομένων χωρίς βεβαιώσεις εμβολιασμού. Σε περίπτωση μάλιστα που αυτό δεν τηρηθεί, απειλούνται με πρόστιμα ύψους μέχρι και 2.500 ευρώ».
Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα μέτρα, «θα πρέπει να είναι επίσης σαφές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι ο κλάδος περίθαλψης χρειάζεται κάθε εργαζόμενο».
Επιτάχυνση των υποχρεωτικών εμβολιασμών λόγω... καρναβαλιού;
Ένα από τα παράδοξα αυτής της πανδημίας είναι ότι το καρναβάλι φαίνεται να είναι σε θέση να επιβάλλει ακόμη και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με την Tagesspiegel: «Το φετινό καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό λόγω της πανδημίας και δεν θα ξεδιπλώσει την πολιτιστική του γοητεία το ίδιο σε όλα τα μέρη της χώρας», αναφέρει σκωπτικά η βερολινέζικη εφημερίδα, καθώς οι συγκεκριμένοι εορτασμοί απουσιάζουν ούτως ή άλλως εντελώς από την γερμανική πρωτεύουσα. Ωστόσο η ακύρωση των εκδηλώσεων «δίνει τώρα νέα ώθηση στο ζήτημα. Με ειδικές συνεδριάσεις, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την έγκριση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ενδέχεται να εγκρίνει τον νόμο ήδη στις 11 Μαρτίου αντί για τις 8 Απριλίου. Και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά συνέπεια να μην τεθεί σε ισχύ τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όπως διαφαινόταν μέχρι στιγμής».
Χρύσα Βαχτσεβάνου