allnews-epirus

RND: «Καθαρός αέρας για την Κρήτη»

 Το θέμα της ενέργειας στην Ελλάδα και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η κρίση στο Καζακστάν στα σχόλια του Τύπου.

Πρέβελη, Κρήτη

«Καθαρός αέρας για την Κρήτη. Η Ελλάδα ποντάρει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο Δίκτυο των Γερμανών Ανταποκριτών RND, το οποίο αναφέρει πως «Ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2028 και το 2030 τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ιδιαίτερο ρόλο μάλιστα θα παίξει η αιολική ενέργεια».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα σημειώνει: «Μια νέα ενεργειακή εποχή θα ξημερώσει σύντομα για την Κρήτη. Η πρόοδος έρχεται με τη μορφή ενός χοντρού ηλεκτρικού καλωδίου μέσω της θάλασσας. Η γραμμή μήκους 400 χλμ θα συνδέει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με την Αττική στην ηπειρωτική χώρα. Όταν γίνει η σύνδεση των 995 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στο νησί θα μπορούν τελικά να κλείσουν. Το καλώδιο προς την Κρήτη αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Από τα 110 κατοικημένα νησιά, μέχρι στιγμής μόνο τα 50 συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω καλωδίων ρεύματος. Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων συνολικού μήκους 5.000 χλμ».

Και λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Η διακοπή λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας με ντίζελ δεν θα μειώσει μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τεράστια θα είναι και η εξοικονόμηση κόστους. Η παραγωγή μιας μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Στα Αντικύθηρα κοστίζει 1.297 ευρώ και στο Αγαθονήσι 2.239 ευρώ. Μόνο η σύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία

Εμβολιαστικό κέντρο, Βερολίνο

Εμβολιαστικό κέντρο στο Βερολίνο

To Spiegel, το οποίο γιορτάζει τα 75 χρόνια του και δίνει το λόγο στους αναγνώστες του για το πώς κρίνουν το περιοδικό τόσα χρόνια μετά, σχολιάζει στο κύριο άρθρο του την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό και γράφει: «Η κυβέρνηση αυτής της χώρας θέλει οι εμβολιασμοί να είναι υποχρεωτικοί. Όσο πιο γρήγορα και δημοκρατικά γίνεται, κάτι που δεν είναι ιδανικός συνδυασμός. Η Γερμανία θα ήταν έτσι δίπλα στην Αυστρία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, τη Μικρονησία, την Ινδονησία, τον Ισημερινό και το Βατικανό, μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο με γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν θα ανήκε σε μια ιδιαίτερα ελκυστική λίστα. Όταν μάλιστα και η Αυστρία εκφράζει εντωμεταξύ αμφιβολίες και πάλι....Αλλά ακόμη και η Κίνα, μια χώρα στην οποία το κόμμα είναι γνωστό ότι δεν λαμβάνει και πολύ υπόψιν του τις ευαισθησίες του πληθυσμού της, δεν προβαίνει σε έναν γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως και το Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μήπως έχει νόημα να το ξανασκεφθούμε για λίγο;»

Ο ανεπιθύμητος αρχηγός του Καζακστάν και η Δύση

Διαδηλωτές, κοινοβούλιο

Διαδηλωτές μπροστά από το κοινοβούλιο

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ που μπορεί να παραιτήθηκε το 2019 από Πρόεδρος του Καζασκατάν και τη θέση του να πήρε ο Τοκάγεφ, είναι όμως αυτός που επί δεκαετίες σφράγισε και διαμόρφωσε την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας του. Είναι εκείνος που διαμόρφωσε το σύστημα, εναντίον του οποίου σήμερα διαμαρτύρεται ο κόσμος. Ο αυταρχικός πολιτικός είχε όμως και τη στήριξη της Δύσης. Η εφημερίδα γράφει: «Ο Ναζαρμπάγιεφ είχε συνηθίσει να τον επαινούν, μεταξύ άλλων από το εξωτερικό. Οι δυτικοί πολιτικοί παραβλέπουν την καταστολή, όταν ελπίζουν ότι θα αποκομίσουν οικονομικά ή γεωπολιτικά οφέλη. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι εντυπωσιάστηκε πολύ από τον Ναζαρμπάγιεφ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το 2006 και ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έδωσε μάλιστα συμβουλές στον αυταρχικό ηγέτη μετά από μια εσωτερική πολιτική κρίση. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον χτύπησε στον ώμο κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τα πυρηνικά. Ο ηγέτης του Καζακστάν είχε κερδίσει πόντους στη Δύση από νωρίς με την οικειοθελή αποκήρυξη των πυρηνικών όπλων. Τώρα όμως ο πολιτικός αυτός που δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει κριτική, θα ακούει τις διαμαρτυρίες να ηχούν στα αυτιά του».

Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη