allnews-epirus

Β. Θάλασσα: Τετραμερής συμφωνία για αιολικά πάρκα

Σε πράσινη μονάδα παραγωγής ρεύματος μετατρέπεται η βόρεια Θάλασσα. Η συμφωνία Γερμανίας Δανίας, Ολλανδίας και Βελγίου επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Στόχος τα 65 γιγαβάτ μέχρι το 2030

Από κοινού με Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο η Γερμανία προτίθεται να επιταχύνει την αξιοποίηση  της αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα με μεγάλα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα. Η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Έσμπγιεργκ της Δανίας σε επίπεδο πρωθυπουργών θέτει ως κύριο στόχο τον τετραπλασιασμό της ήδη υπάρχουσας παραγωγή ρεύματος σε τουλάχιστον 65 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Η παραγωγή σχεδιάζεται να φθάσει τα 150 γιγαβάτ μέχρι το 2050. Ας σημειωθεί ότι με 1 γιγαβάτ καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες περίπου 750.000 νοικοκυριών.

Με φόντο περιστρεφόμενες ανεμογεννήτριες και τεράστια εξαρτήματα τουρμπινών ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόου έβαλαν τις υπογραφές τους στη σημαντική συμφωνία προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία προβλέπει και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από αιολική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Δανία, Έσμπγιεργκ, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ, ενεργεια, κή απεξάρτηση

Υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας: Ντε Κρόου, Σολτς, Φρεντέρικσεν, φον ντερ Λάιεν Ρούτε

«Δεν πρόκειται απλά για ανακοίνωση προθέσεων, αλλά για εργαλειοθήκη για όσα ξεκινούν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνοδεύονταν από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για ζητήματα ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από την πλευρά του ο υπουργός των Πρασίνων τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται από κοινού ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Με αυτοκριτική διάθεση ο Ρόμπερτ Χάμπεκ παρατήρησε, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι η συμφωνία έρχεται με καθυστέρηση, αλλά είναι πάντα καλό όταν ξεκινάς κάτι σημαντικό έστω και αργά.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κάλεσε τους ομολόγους της στο λιμάνι του Έσμπγιεργκ, παλαιότερα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και σήμερα έδρα κατασκευής ανεμογεννητριών, όπως πχ. της εταιρίας Vestas. «Η πράσινη μετάβαση είναι γεγονός, αλλά μέχρι σήμερα δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα έπρεπε», τόνισε η δανή πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι με τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα θα παραχθεί περισσότερη από τη μισή υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ΕΕ, που απαιτείται για ένα ουδέτερο οικολογικό αποτύπωμα.

Παρούσα η πρόεδρος της Κομισιόν

Χάμπεκ, Δανία, Γερμανία, αιολικά πάρκα, Βόρεια Θάλασσα,

Χάμπεκ: Οι πρώτες ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος

Το παρόν στην υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας στην Δανία έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υποσχέθηκε ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας: «Όσο περισσότερο εξαρτόμαστε στην ΕΕ η μια χώρα από την άλλη, τόσο πιο ανεξάρτητοι γινόμαστε από τη Ρωσία». Θυμίζουμε ότι μόλις χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διάθεση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απεξάρτηση από εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ενώ παράλληλα πρότεινε αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ μέχρι το 2030 από το 40% στο 45%.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη