allnews-epirus

Σε εκλογικη ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ - Ετοιμάζονται οι λίστες υποψηφίων - Τα πρώτα ονόματα για Ήπειρο



Σε εκλογική ετοιμότητα και εν όψει του φθινοπώρου η Χαριλάου Τρικούπη, που προσπαθεί να συνδυάσει την πείρα με την ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος - Με στόχο την άνοδο των ποσοστών, η ηγεσία και τα στελέχη οργανώνουν θερινές περιοδείες

Σε προεκλογικούς ρυθµούς έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάστηκε να απομονωθεί λόγω του ότι έχει κορωνοϊό, µε την κομματική ηγεσία και τα στελέχη να οργώνουν το Λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια διεκδικώντας τη σηµαντική άνοδο των ποσοστών πανελλαδικά στις προσεχείς εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν τα επόµενα βήµατα ακολουθώντας το σενάριο περί πρόωρης κάλπης στις αρχές Σεπτεµβρίου. Γι’ αυτό και επισπεύδουν τη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων, ανδρών και γυναικών, νέων και έµπειρων στελεχών για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γραµµατέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και τα µέλη της αρµόδιας Επιτροπής υπό τον Βαγγέλη Αργύρη έχουν ήδη γνώση των αιτηµάτων µε τις αυτοπροτάσεις, ενώ έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει στελέχη που πιστεύουν ότι µε την κάθοδό τους θα κάνουν τη διαφορά στο σκηνικό των υποψηφίων και των άλλων κοµµάτων. Ρόλο και λόγο στο σκανάρισµα των υποψηφιοτήτων θα έχουν οι νεοεκλεγείσες οργανώσεις σε κάθε νοµό και δήµο.

Ο ίδιος ο  Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει τη συµµετοχή στη µάχη πολλών νέων στελεχών, δεξαµενή των οποίων χαρακτηρίζεται η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ο νέος αρχηγός που έχει δικαίωµα καθόδου σε τρεις περιοχές εκτιµάται ότι θα επιλέξει µία εκλογική περιφέρεια της Αττικής (ίσως τη Νότια Αθήνα, αλλά δεν είναι σίγουρο), το Ηράκλειο Κρήτης και µια περιοχή στην Περιφέρεια, όπως η Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Σπυρόπουλος, αν δεν είναι στο Επικρατείας, θα κατέβει στη µάχη του Ευρωκοινοβουλίου.

Α’ Αθήνας: Την επανεκλογή του διεκδικεί το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη Κώστας Σκανδαλίδης. Στην ίδια περιοχή που το ΚΙΝ.ΑΛ. στις προηγούµενες εκλογές είχε σηµειώσει χαµηλές πτήσεις, θα κατέβει ο Παύλος Γερουλάνος (υποψήφιος για την ηγεσία τον περασµένο ∆εκέµβριο) και για πρώτη φορά η Ρωξάνη Μπέη (στο βασικό τιµ του νέου αρχηγού, δηµοτική σύµβουλος και κόρη του αείµνηστου δηµάρχου ∆ηµήτρη Μπέη). Ο οικονοµολόγος Δημήτρης Οικονόμου, που εξελέγη πρόσφατα µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου- η πανεπιστηµιακός Ζέφη Δημαδάμα, ο δηµοτικός σύµβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Δημήτρης Καρέλας κ.ά.

Βόρεια Αθήνα: Ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι εκ νέου ο Πάνος Βλάχος (µέλος στην οµάδα Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη), ενώ το παζλ αλλάζει από την κάθοδο στη Βόρεια Αθήνα της πρώην βουλευτού Κατερίνας Μπατζελή (ήταν στη Φθιώτιδα) και της πρώην υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη (αν και δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις). Υποψήφιες ακούγεται ότι θα είναι η γνωστή ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου και η δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλια.

Νότια Αθήνα: Κάποιοι πιστεύουν ότι στα νότια προάστια των Αθηνών το ΠΑΣΟΚ µπορεί -λόγω της αύξησης των ποσοστών του- να εκλέξει αυτή τη φορά δύο βουλευτές. Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί σκληρή µάχη, καθώς κατεβαίνουν κεντρικά στελέχη, γνωρίζοντας δε ότι ο κ. Ανδρουλάκης µπορεί να είναι υποψήφιος (και) στα νότια προάστια και να κρατήσει την εκεί έδρα τελικά - όπως έκανε το 2019 η Φώφη Γεννηµατά.

Ενδιαφέρουσα θα είναι, λοιπόν, η µάχη µεταξύ των τριών νεοεκλεγµένων στο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ: της νυν βουλευτού, στενής συνεργάτιδας της Γεννηµατά και παπανδρεϊκής Τόνιας Αντωνίου, του υποψήφιου για την ηγεσία Παύλου Χρηστίδη και του έµπιστου συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη και πρώην γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη.

Στον Νότιο Τοµέα ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο παπανδρεϊκός Γιώργος Πεταλωτής, ο πανεπιστηµιακός  Θόδωρος Παπαθεοδώρου (στήριξε Λοβέρδο), ενώ θα κατέβουν πιθανόν για πρώτη φορά η Μαρία Τσέλιου (πρώην αντιδήµαρχος Ταύρου - Μοσχάτου) και η Αναστασία Σιμητροπούλου (αντιδήµαρχος Αλίµου και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ.).

∆υτική Αθήνα: Αναµένεται µονοµαχία της νυν κοινοβουλευτικής εκπροσώπου (στήριξε Λοβέρδο για την ηγεσία) Νάντιας Γιαννακοπούλου µε τον πρώην βουλευτή και παπανδρεϊκό Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος στο πρόσφατο Συνέδριο κατάφερε να εκλεγεί 7ος στην 300µελή Κεντρική Επιτροπή, τον ανδρουλακικό Ηρακλή Δρούλλια, τον Θανάση Κατερινόπουλο κ.ά.

Ανατολική Αττική: Εδρα µε το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική ο 30χρονος, γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. επί Φώφης Γεννηµατά, Μανώλης Χριστοδουλάκης, που εκλέχτηκε δεύτερος στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Σε αντίθεση µε τον κ. Χριστοδουλάκη που στήριξε τον κ. Παπανδρέου για αρχηγό, ο Γιάννης Σμέρος (νέο στέλεχος, γιος του πρώην δηµάρχου Παλλήνης Γιώργου Σµέρου) έδωσε µάχη για την πρωτιά Ανδρουλάκη.

Θα είναι υποψήφιος βουλευτής, όπως το τεχνοκρατικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Σηµίτη, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Σωτήρης Ζώτος, η Ερση Κόκκοτα, η Βάσια Αναστασίου (δραστήρια δικηγόρος, λοβερδική), οι Σπύρος Βρεττός, Παντελής Ασπραδάκης (υποψήφιοι και την προηγούµενη φορά) και ο Χρήστος Ξενοκώστας (επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

Α’ Πειραιά: Το παζλ στο Μεγάλο Λιµάνι θα αρχίσει να συγκροτείται επί της ουσίας εφόσον απαντηθεί το ερώτηµα για την εκ νέου κάθοδο ή µη του πρώην βουλευτή και νυν αντιδηµάρχου Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί κρούση. Ο κ. Καρύδης στήριξε τον κ. Ανδρουλάκη για την ανάδειξή του στην ηγεσία τόσο το 2017 όσο και τον περασµένο ∆εκέµβριο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συζήτηση γύρω από την πιθανή κάθοδο του Παναγιώτη Φασούλα.

Η «Αράχνη» κράτησε αποστάσεις για χρόνια από τα «πράσινα» δρώµενα και έκανε επανεµφάνιση στο Συνέδριο του Τάε Κβον Ντο. Υποψήφιος θα είναι ο επιχειρηµατίας Λευτέρης Χρυσοφάκης, ο Βασίλης Κατσαφάδος, ενώ δεν αποκλείεται να µπει στη λίστα η δραστήρια συνεργάτιδα του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Μάρα Κουκουδάκη.

Β’ Πειραιά: Υποψήφιος θα είναι ο παπανδρεϊκός Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ ακούγονται επίσης ο Λεωνίδας Αθανασιάδης (γραµµατέας Νοµαρχιακής του ΠΑΣΟΚ), ο γιατρός και ανδρουλακικός Γιάννης Τσούτσας, όπως και ο λοβερδικός στατιστικολόγος Γιώργος Τράπαλης.

Α’ Θεσσαλονίκης: Ο υποψήφιος για την ηγεσία και βουλευτής Χάρης Καστανίδης, θα έχει απέναντι τον στενό συνεργάτη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και αντιδήµαρχο Συκεών Αντώνη Σαουλίδη, τον Κυριάκο Κυριάκο (πρώτο επιλαχόντα, από τις νεότερες γενιές και στα της επικοινωνίας του ΠΑΟΚ), την ανδρουλακική δικηγόρο Πέννυ Δαλαμπούρα, τον εξ Ανωγείων Νίκο Ξυλούρη, ενώ ακούγεται η υποψηφιότητα επίσης του προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρου Λεκάκη και των πρώην βουλευτών Σπύρου Βούγια και Γιάννη Μαγκριώτη, της Ελισάβετ Μουτάφη κ.ά.

Β’ Θεσσαλονίκης: Ο διευθυντής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ , Θανάσης Γλαβίνας κατεβαίνει για πρώτη φορά και θα αναμετρηθεί με τον νυν βουλευτή (παπανδρεϊκό) Γιώργο Αρβανιτίδη,  την προερχόµενη από το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη Κωνσταντίνα Αδάμου, τον ανδρουλακικό Κώστα Πετρίδη, τον αγροτοσυνδικαλιστή Θύμιο Φωτεινό.

Αχαΐα: Της µάχης θα ηγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής στην περιοχή Γιώργος Παπανδρέου (εκλέγεται χωρίς σταυρό), ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο δικηγόρος, υπεύθυνος του Τοµέα Θεσµών και ∆ιαφάνειας Μαρίνος Σκανδάμης, αλλά και η γιατρός Κατερίνα Σολωμού.

Πιθανές θεωρούνται επίσης οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή και περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, του ανδρουλακικού Νίκου Μοίραλη, του επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης στην Πάτρα Γρηγόρη Αλεξόπουλου, του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κατσικόπουλου κ.ά.

Ηλεία: Η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά είναι µεγαλύτερη στην περιοχή, όπου είναι ισχυρός ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Μιχάλης Κατρίνης. Στην Ηλεία, όπου αυτή τη φορά µπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές, μεταξύ των υποψηφίων θα είναι η περιφερειακή σύµβουλος Εύη Βεργοπούλου, η γενική γραµµατέας ∆ήµου Ηλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, αλλά και το στέλεχος της περιοχής από την Παλαιστίνη Μισέλ Αμπουχάντμπα. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Κουτσούκος, δηλώνοντας ότι είναι ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή η νέα γενιά.   

Λακωνία: Η Νάγια Γρηγοράκου, µέλος πια στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε µετά την αποχώρηση από τη µάχη του πατέρα της, Λεωνίδα, να διεκδικήσει την έδρα.

Μεσσηνία: Θα είναι υποψήφιοι, πιθανότατα, οι κύριοι Γιώργος Κατσούλης, Γιάννης Πάζιος, Παναγιώτης Αλευράς κ.ά.

Αργολίδα: Εκτός από τον νυν βουλευτή και γιατρό στην περιοχή, Ανδρέα Πουλά, υποψήφιος θα είναι ο οικονοµολόγος Παναγιώτης Ψυχογιός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και µέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Τάσος Χειβιδόπουλος.

Κορινθία: Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά στελέχη, τα οποία θα περάσουν από την κρησάρα της αξιολόγησης. Ακούγονται οι υποψηφιότητες του ανδρουλακικού στελέχους της Κ.Ε., οικονοµολόγου Σπύρου Φράγκου, του οικονοµολόγου Ανδρέα Λούτα, του Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Αρκαδία: Την επανεκλογή του διεκδικεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υποψήφιος θα είναι πιθανότατα ο οικονοµολόγος Απόστολος Σπυρόπουλος, ο Βαγγέλης Γιαννακούρας κ.ά.

Αιτωλοακαρνανία: Για τη µάχη ετοιµάζονται ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η υποψήφια δήµαρχος Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά, ο ορθοπεδικός Ευάγγελος Γάκης, ο φαρµακοποιός Σάκης Τουρονίδης, η δικηγόρος Κατερίνα Κιτσάκη, η προερχόµενη από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα κ.ά.

Βοιωτία: Ακούγεται η επιστροφή του πρώην βουλευτή και γραµµατέα της Νεολαίας Βασίλη Τόγια. Υποψήφιος και ο νυν βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, η Χριστίνα Σταμούλη κ.ά.

Γιάννινα: Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο πανεπιστηµιακός Κώστας Γάτσιος, ο της νεότερης γενιάς Σωτήρης Ζαρπαλάς, ίσως ο πρώην αντιδήµαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο Γιάννης Τσίμαρης κ.ά.

Αρτα: Την επανεκλογή του διεκδικεί ο νυν βουλευτής Χρήστος Γκόγκας, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο γνωστός δηµοσιογράφος από την Ανανεωτική Αριστερά Χρήστος Μέγας, η Κατερίνα Ρίζου, Γιάννης Παπαλέξης, Σωτήρης Χριστούλης κ.ά.

Θεσπρωτία: Υποψήφιοι θα είναι, όπως ακούγεται, ο απόστρατος στρατηγός Βασίλης Τζίγκος, η γιατρός Μαρία Σαμίου και ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκος Πάσχος.

Ηράκλειο: Για την επανεκλογή του κινείται δυναµικά ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου (στήριξε Παπανδρέου), ενώ ετοιµάζονται αρκετά ανδρουλακικά στελέχη, όπως ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ο γιος του δηµάρχου Φραγκίσκος Λαμπρινός, η Ελένη Βατσινά, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συµβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και η νυν αντιπεριφερειάρχης Εφη Κουτεντάκη. ∆εν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά µε τον Γιάννη Κουράκη που κινείται και στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Λασίθι: Ενδιαφέρον δείχνουν δύο περιφερειακοί σύµβουλοι, οι Μανώλης Κλώντζας και Γιάννης Γουλιδάκης.

Ρέθυµνο: Εχει γίνει κρούση στον νυν δήµαρχο Γιώργο Μαρινάκη - υποψήφιος θα είναι ο περιφερειακός σύµβουλος Μανόλης Χνάρης.

Χανιά: Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής θέλει να παραµείνει στον αυτοδιοικητικό χώρο - υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής Λίτσα Κουρουπάκη, ο Τάσος Κουρουπάκης κ.ά.

Λάρισα: ∆υνατό χαρτί στην περιοχή για το ΠΑΣΟΚ είναι η νυν βουλευτής Λίτσα Λιακούλη, ωστόσο αναµένεται η κάθοδος νέων στελεχών που στήριξαν την εκλογή Ανδρουλάκη. Το σίγουρο είναι ότι και το παπανδρεϊκό µπλοκ ετοιµάζει να ρίξει στη µάχη δηµοφιλείς της περιοχής (έχει γίνει κρούση της Χαριλάου Τρικούπη και στον Φίλιππο Σαχινίδη), ενώ θεωρείται πιθανή η κάθοδος του δικηγόρου Θωμά Παπαλιάγκα, του πρώην βουλευτή (από το Ποτάµι), Κώστα Μπαργιώτα κ.ά.

Τρίκαλα: Υποψήφιοι ενδέχεται να είναι ο γιατρός και υποστηρικτής του κ. Ανδρουλάκη Γιώργος Οικονόμου, ο Κώστας Παπαευθυμίου (ήταν υποψήφιος και το 2019), η Φωτεινή Αναστασίου (Ανανεωτική Αριστερά), ο Γιώργος Ηλιάδης κ.ά.

Καρδίτσα: Υποψήφιος θα είναι εις εκ των βασικών στελεχών της περιοχής, ο προεδρικός αλλά και φιλόλογος Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Μαγνησία: Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο προεδρικός οικονοµολόγος Δημήτρης Τσιμπανάκος, ο πρώην στενός συνεργάτης των κυρίων Παπανδρέου και Γερουλάνου, Γιώργος Πετρουλάκης, κ.ά.

∆ωδεκάνησα: Θα κατέβουν ως φαίνεται ο πρώην βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης, η Ελευθερία Φτακλάκη, ο πρώην δήµαρχος Ρόδου Γιώργος Χατζηδιάκος, ο Βάιος Καλοπίτας κ.ά. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει ξανά έδρα στα ∆ωδεκάνησα.

Χίος: Ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εφόσον κατέβει στο νησί θα έχει ίσως «αντίπαλο» στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Κώστα Τριαντάφυλλο (εφόσον δεν επιµείνει ως υποψήφιος δήµαρχος).

Λέσβος: Ακούγονται τα ονόµατα του Παναγιώτη Χριστόφα, του δικηγόρου Γιώργου Πετρέλλη και της Βάσως Χοχλάκα.

Κιλκίς: Ο στενός συνεργάτης του αρχηγού και νυν βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, θα δώσει µάχη µε τον παπανδρεϊκό γιατρό Στέφανο Παραστατίδη (γιος πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ).

Σέρρες: Ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Παναγιώτης Καρίπογλου κ.ά.

Κοζάνη: Ο Πάρις Κουκουλόπουλος διεκδικεί την επανεκλογή του σε έναν νοµό που το ΠΑΣΟΚ λόγω του εκλογικού νόµου δεν κατάφερε να βγάλει έδρα. Θα είναι υποψήφια και νέα στελέχη.

∆ράµα: Η νυν βουλευτής (στήριξε Λοβέρδο) Χαρά Κεφαλίδου διεκδικεί την επανεκλογή της. Υποψήφιος θα είναι ο προεδρικός, αλλά και οδοντίατρος Δαμιανός Καγκελίδης και ο µηχανικός, α’ επιλαχών Τάσος Νικολαΐδης.

Καβάλα: Ακούγονται τα ονόµατα του γιού του πρώην υπουργού και στο team του κ. Ανδρουλάκη Κώστα Τσακλίδη και του πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή.

Εβρος: Η δικηγόρος, που όργωσε την περιοχή για την εκλογή Ανδρουλάκη,  Κρυσταλλία Αρμενάκη, ο περιφερειακός σύµβουλος Σταύρος Βαβίας, ο πρώτος σε ψήφους την προηγούµενη φορά Παναγιώτης Ζαπάτας θα είναι, µεταξύ άλλων, υποψήφιοι.

Κυκλάδες: Ενας εκ των υποψηφίων, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού Δημήτρης Καπούνης.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη