allnews-epirus

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο δημιουργεί ελπίδες

Τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου και οι ζυμώσεις στην τουρκική αντιπολίτευση για να ηττηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο γερμανικό Τύπο.

Με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου ασχολείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο Κρόνος βρίσκονται αποθηκευμένα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου - «σχεδόν αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη Γερμανία για ένα χρόνο», όπως σημειώνει η εφημερίδα. «Μπορούν τα νέα κοιτάσματα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη;»

Σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές, η χώρα αλλά και οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν την εκμετάλλευση του νέου οικοπέδου ώστε να συμβάλουν στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ωστόσο θα περάσουν χρόνια μέχρι το φυσικό αέριο από την Κύπρο να φτάσει στους ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με την FAZ: «το κυπριακό αέριο δεν είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα και η εξαγωγή του στις διεθνείς αγορές πιθανότατα θα πυροδοτούσε συγκρούσεις με την Τουρκία.

Εκτός από σοβαρά οικονομικά εμπόδια, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το νησί έχει διαιρεθεί από το 1974 αφού η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει μέχρι σήμερα. «Η σύγκρουση για το αέριο αλλά και η προσπάθεια της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην περιοχή δημιουργούν πολλά εμπόδια», σημειώνει η FAZ.

«Τραπέζι των Έξι» ενάντια στον Ερντογάν

Ταγίπ Ερντογάν

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Ποιός θα καταφέρει να εκθρονίσει τον «λαϊκιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» και το κόμμα του AKP, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η εφημερίδα του Μονάχου αποκαλύπτει σχέδιο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατέβουν με κοινό υποψήφιο. Το επονομαζόμενο «Τραπέζι των Έξι», μια συνένωση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα του υποψηφίου, με τον Μουσταφά Γιενέρογλου, αντιπρόεδρο του κόμματος Deva που ανήκει στη συμμαχία, να εξηγεί στη Süddeutsche Zeitung: «Το ζήτημα του ονόματος δεν έχει ακόμη ανακύψει». 

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η SZ, ο επικρατέστερος υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, επικεφαλής του κόμματος CHP, ο οποίος δηλώνει: «Αν το θέλει η συμμαχία των έξι, θα μπω εγώ». «Οι προϋποθέσεις για την αντιπολίτευση δεν είναι κακές», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου. «80 εκατομμύρια Τούρκοι αισθάνονται την κακή οικονομική κατάσταση γι' αυτό, σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται.» Το AKP είναι κάτω από το 30% και σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, ο ίδιος ο Ερντογάν θα είχε δυσκολίες να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Ο άτυπος εταίρος του στο συνασπισμό, το εθνικιστικό MHP, αποδυναμώνεται επίσης.

Το «Τραπέζι των Έξι» αντιμετωπίζει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενσωματώσει στη συμμαχία του το κουρδικό κόμμα HDP. «Χωρίς τους Κούρδους όμως οι εκλογές δύσκολα κερδίζονται», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας;

Μνημείο, Βερολίνο

Δεν θα φωτίζονται τα μνημεία

Σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Χάμπεκ για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Τα βασικά στοιχεία του διατάγματος σύμφωνα με τη FAZ είναι: «Οι κοινόχρηστοι χώροι όπως διάδρομοι ή αίθουσες δεν πρέπει πλέον να θερμαίνονται σε δημόσια κτίρια. Οι χώροι εργασίας στα δημόσια κτίρια μπορούν να θερμαίνονται έως 19 βαθμούς κατ' ανώτατο όριο. Ενώ για τις ιδιωτικές εταιρείες, η ελάχιστη θερμοκρασία θα μειωθεί από 20 σε 19 βαθμούς. Για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται ότι τα κτίρια και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται εξωτερικά, ενώ οι φωτεινές επιγραφές θα πρέπει να παραμείνουν σβηστές από τις 22:00 έως τις 16:00η ώρα».

Ο Χάμπεκ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο, η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί τουλάχιστον κατά 15% ή ακόμα καλύτερα κατά 20% ώστε να μην υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου. Αυτό όμως, όπως σχολιάζει η FAZ, «δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με τα δύο αυτά διατάγματα».

Ευθύμης Αγγελούδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη