«Το ΚΚΕ τιμά τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον μαχητή της ζωής, τον σύντροφο που γεννήθηκε στιχουργικά στις σελίδες της εφημερίδας μας, του Ριζοσπάστη, και υπηρέτησε την προοδευτική τέχνη μέχρι το τέλος της ζωής του» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στην αποψινή συναυλία-αφιέρωμα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του 'Αλκη Αλκαίου.
Η εκδήλωση με τίτλο «Δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμη» πραγματοποιήθηκε στο Arch Club, στο Γκάζι.
Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για τα παιδικά χρόνια του ποιητή στην γενέθλια πόλη του, Πάργα, που αγάπησε πολύ, τα πρώτα του διαβάσματα και τον ερχομό του στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή.
«Έχει πλέον επιβληθεί η χούντα κι ο Βαγγέλης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του 'Αλκη Αλκαίου, το οποίο πήρε από τον ΕΛΑΣίτη θείο του που σκοτώθηκε στην κατοχή, έρχεται στην Αθήνα, για να σπουδάσει στη Νομική. Γνωρίζει φίλους, που θα κρατήσει σε όλη του τη ζωή. Πολιτικοποιείται και συμμετέχει στην αντιδικτατορική πάλη» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στο σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώθηκε στα 19 του χρόνια και τον σημάδεψε δυστυχώς για πάντα καθώς και στην απώλεια της μητέρας του σε ηλικία μόλις 43 ετών, το 1971.
«Το 1972, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η κράτησή του στο κολαστήριο φέρνει σαν αποτέλεσμα την οξεία επιδείνωση της υγείας του, που καθόρισε, δυστυχώς, και τη μετέπειτα δύσκολη πορεία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι ο 'Αλκης Αλκαίος δεν υποτάχθηκε και δεν έσκυψε το κεφάλι.
«Είναι πλέον ασκούμενος δικηγόρος. Το γραφείο της Πανεπιστημίου 46 είναι ένα από τα σημεία του παράνομου αγώνα. Η θέση του, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύεται ξεχωριστά σημαντική για τον Φλεβάρη της Νομικής και το Νοέμβρη του Πολυτεχνείου, στα 1973.
Η ομάδα των δυο κομμουνιστών δικηγόρων και οι ασκούμενοί τους, συμμετέχουν στην προετοιμασία για την δίκη που προγραμματίζει η χούντα σε βάρος των συλληφθέντων της Αντι-ΕΦΕΕ, και των στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» συμπλήρωσε.
Το 1977 δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» το πρώτο ποίημα του 'Αλκη Αλκαίου, ενώ στη συνέχεια ο Θάνος Μικρούτσικος διάβασε το ποίημα «Φλεβάρης 1848» ενθουσιάστηκε, αναζήτησε τον δημιουργό του με αποτέλεσμα την μελοποίηση του πρώτου τραγουδιού του Άλκη Αλκαίου και την έναρξη μιας «πολύχρονης συνεργασίας και φιλίας, που μας πρόσφερε ορισμένα από τα πιο σπουδαία τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.».
Όπως είπε «μετά τη δικτατορία, ο ποιητής γίνεται μέλος του ΚΚΕ» και είναι μια περίοδος «πλούσιας δράσης και αναζήτησης, γεμάτη μουσική από τις νυχτερινές μπουάτ της Αθήνας», ενώ η «έντονη κομματική ζωή, όχι μόνο δεν τον αποσπά από την δημιουργία, αλλά του ανοίγει νέους ορίζοντες» καθώς γράφει άρθρα, ποιήματα και διηγήματα στον «Ριζοσπάστη».
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «για τα δύο τραγούδια του, το «Ερωτικό» και τη «Ρόζα», θα μπορούσαν να γίνουν ξεχωριστές διαλέξεις, ξεχωριστές συζητήσεις. Μέσα σε τέσσερις και πέντε στροφές αντίστοιχα, ο ποιητής πλέκει με φυσικότητα τον έρωτα και τον κοινωνικό αγώνα, πορεύεται μέσα στην ιστορία, συγκλονίζεται από τη «μοίρα» της γενιάς του».
Τονίζοντας ότι ο Άλκης Αλκαίος «μιλάει για όλα τα ανθρώπινα» πρόσθεσε ότι «η πορεία της ζωής του έχει αφετηρία και πηγή έμπνευσης την τελική μάχη που δεν δόθηκε ακόμα, «μια παρτίδα που δεν παίχτηκε ακόμα».
Σημείωσε ακόμα ότι ο Άλκης Αλκαίος συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς της γενιάς του.