allnews-epirus

Έφυγε η «νονά της πανκ» Βίβιαν Γουέστγουντ

Χθες Πέμπτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Χαρακτηρίστηκε «βασίλισσα της βρετανικής μόδας», ενώ η πολιτική και η περιβαλλοντική της δράση ήταν έντονη.

Η Γουέστγουντ στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού (χειμώνας 2019/20)

«Η βασίλισσα της βρετανικής μόδας», «η νονά της πανκ», ο «αντισυμβατικός» άνθρωπος. Αυτοί οι τίτλοι κοσμούν σήμερα τα περισσότερα βρετανικά άρθρα στη μνήμη της Βίβιαν Γουέστγουντ, η οποία έφυγε χθες σε ηλικία 81 ετών στο σπίτι της στην περιοχή Κλάπαμ του Λονδίνου. Τα αφιερώματα για τη δράση της είναι μακρά, όπως και η καριέρα της στο χώρο της μόδας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς. Η χαρακτηριστική μορφή της με τα έντονα πορτοκαλί μαλλιά και το κάτασπρο δέρμα της πρωτοστάτησαν στην επαναστατική σκηνή της μόδας στη Βρετανία.

Σήμερα την αποχαιρέτησαν σπουδαία ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως το supermodel Κλόντια Σίφερ, ο τραγουδιστής των Queen Μπόι Τζορτζ αλλά και συνάδελφοί της, ανάμεσά τους η Βικτώρια Μπέκαμ και ο Μαρκ Τζέικομπς. Ο θάνατος της Βρετανίδας σχεδιάστριας δεν πέρασε απαρατήρητος ούτε από τον πολιτικό κόσμο, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν έγραψε στο Twitter ότι «η Γουέστγουντ ήταν και θα παραμείνει μια επιβλητική φιγούρα της βρετανικής μόδας».

Ποια ήταν η Βίβιαν Γουέστγουντ;

Γουέστγουντ / φωτογραφία Γιούργκεν Τέλερ

Φωτογραφία του Γερμανού Γιούργκεν Τέλερ

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 σε ένα μικρό χωριό του Ντάρμπισιρ της Αγγλίας, με το όνομα Vivienne Isabel Swire. Σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Βόρειο Λονδίνο και τα πρώτα χρόνια δούλευε ως δασκάλα δημοτικού σχολείου. Το διάσημο επίθετό της το πήρε μετά από το γάμο της με τον πρώτο της σύζυγο. Στη διάρκεια της ζωής της παντρεύτηκε όμως ακόμα δυο φορές αποκτώντας δύο παιδιά.

Πάντως η καριέρα της στη μόδα καθορίστηκε από το δεύτερο σύζυγό της. Στις αρχές του 1970, από κοινού, έγιναν το ζευγάρι-σύμβολο της πανκ ντύνοντας το διάσημο βρετανικό συγκρότημα Sex Pistols και δίνοντας ουσιαστικά υπόσταση στη μόδα του κινήματος. Η ίδια αργότερα στη βιογραφία της είχε δηλώσει ότι «πριν από εκείνη και τον τότε σύντροφό της (Μάλκομ Μακλάρεν) δεν υπήρχε η πανκ».

Τα βήματα στην υψηλή ραπτική έγιναν την επόμενη δεκαετία ακολουθώντας μια σόλο καριέρα. Αρχικά απαξιώθηκε από το χώρο για τα επαναστατικά σχέδιά της, όμως παρόλα αυτά κατάφερε να εδραιωθεί με το ανδρόγυνο στυλ, τα σλόγκαν πάνω στις μπλούζες και τις γενικότερα αντισυμβατικές δημιουργίες.

Η ακτιβιστική της δράση

Γουέστγουντ / Κινητοποίηση στο Λονδίνο υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ

Κινητοποίηση στο Λονδίνο υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ το 2021

Η πολιτική και η μόδα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν δρόμοι παράλληλοι για τη Βρετανίδα σχεδιάστρια. Ως βαθύτατα πολιτικό άτομο, εκμεταλλευόταν τις πασαρέλες μετατρέποντας τα μοντέλα της σε διαδηλωτές καθώς είτε κρατούσαν πανό με μηνύματα είτε τα φορούσαν.

Είχε δηλώσει ότι σιχαινόταν την πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ, όμως παράλληλα την είχε παραδεχτεί για το απαράμιλλο στυλ της. Ως ακτιβίστρια είχε ηγηθεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως την απαγόρευση του σχιστολιθικού πετρελαίου (fracking) αφήνοντας επί πρωθυπουργίας Κάμερον ένα λευκό τανκς έξω από το σπίτι του, στο Οξφορντσάιρ. Παράλληλα δε ήταν μια από τις γενναιόδωρες χορηγούς του κόμματος των Πρασίνων (Green Party). Για πολλά χρόνια και σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής της δραστηριοποιήθηκε έντονα για την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ τον επισκέφτηκε αρκετές φορές όταν παρέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Παρά τη φήμη, τη δόξα και τα πολλά εκατομμύρια λίρες που κέρδισε από την καριέρα της ως σχεδιάστρια μόδας, επί 30 χρόνια έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λονδίνο ενώ επέλεγε να πάει με ποδήλατο στη δουλειά της.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της έλαβε δύο τιμητικούς τίτλους από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, κατ’ αρχήν αυτόν του OBE (Officer of the British Empire) το 1992, με την ίδια να σοκάρει τον τότε βρετανικό τύπο επιδεικνύοντας με την κίνηση της φούστας της το γεγονός ότι δεν φορούσε εσώρουχο. Αν και αυτό δεν «ενθουσίασε» τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η συνεισφορά της στη μόδα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε λίγα χρόνια αργότερα, το 2006, κατέκτησε τον τίτλο της Dame από τη βασιλική οικογένεια.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη