allnews-epirus

Σεισμός στην Τουρκία: Μητέρα και τα τρία της παιδιά απεγκλωβίστηκαν μετά από 108 ώρες από τα ερείπια


Σε λίγο συμπληρώνονται πέντε μέρες από τότε που οι δύο διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν καταστροφές σε εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια της Τουρκίας και της Συρίας. Παρόλα αυτά οι ομάδες διάσωσης όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. 

Η τελευταία συγκλονιστική διάσωση σημειώθηκε στην Αττάλεια όπου διασώστες χρησιμοποίησαν αλυσοπρίονο προκειμένου να απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα μία μητέρα και τα τρία της παιδιά που βρίσκονταν στα συντρίμμια πολυώροφου κτιρίου. Μάλιστα η συγκεκριμένη διάσωση θεωρείται μία από τις πιο θαυματουργές καθώς τόσο η μητέρα όσο και τα παιδιά είχαν πολλαπλά τραύματα και αφυδάτωση ενώ για την μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν ειδικά φορεία που βοηθούν στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Έσωσαν έξι μέλη οικογένειας μετά από 102 ώρες στα χαλάσματα του Χατάι

Και όλα αυτά την ώρα που στην Αλεξανδρέττα της επαρχίας Χατάι, στη νότια Τουρκία εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές όταν οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έξι μέλη μιας οικογένειας, που βρίσκονταν 102 ώρες κάτω από τα χαλάσματα.

Οι έξι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, κατάφεραν να επιβιώσουν όλοι μαζί κουκουλωμένοι με κουβέρτες, σε ένα μικρό χώρο που είχε απομείνει μέσα στο κατεστραμμένο οικοδόμημα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ο Murat Baygul, ένας εργάτης έρευνας και διάσωσης.

Μόλις τα πρώτα μέλη της οικογένειας άρχισαν να απεγκλωβίζοναι, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους και ξέσπασαν σε κλάμματα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν διασωθεί ένα ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά τους (από 15 ως 24 ετών), ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό συγγενικούς τους ζευγαριού, που ζούσε στο απέναντι διαμέρισμα.

Εκτός από τη συγκεκριμένη οικογένεια, ολοκληρώθηκαν κι άλλες διασώσεις ατόμων που παρέμειναν περισσότερες από 100 ώρες εγκλωβισμένα στα ερείπια στην επαρχία Χατάι. Μεταξύ τους, ένα αγοράκι 3,5 ετών που είχε μείνει 103 ώρες στα χαλάσματα, καθώς και ένα παιδί 8,5 ετών με τον πατέρα του, που βρίσκονταν 101 ώρες στα συντρίμμια.

Βρέφος 10 ημερών διασώθηκε με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες

Άλλη μία συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα στην επαρχία Χατάι. Πρόκειται για την διάσωση μίας μητέρας και της μόλις δέκα ημερών κορούλας της. Τόσο η μητέρα όσο και η μικρούλα Γιαγκίζ Ουλάς είχαν παραμείνει θαμμένες για 90 ολόκληρες ώρες, ωστόσο κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανές μέχρι να τις βρουν οι διασώστες.

Η είδηση της διάσωσης του βρέφους με τη μητέρα του έκανε τον γύρο των social media, με πολλούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους διασώστες που δεν έχουν σταματήσει λεπτό την προσπάθεια να σώσουν όσο περισσότερες ζωές γίνεται.

«Η Γιαγκίζ Ουλάς είναι μόλις 10 ημερών. 90 ώρες μετά από τον σεισμό, απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια με τη μητέρα της» έγραψε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στο Twitter, σε ένα από τα δεκάδες σχόλια για το περιστατικό.

Πάνω από 23.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες. Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη