allnews-epirus

Θαν. Μανταλόβας: Η Ελευθερία του Τύπου δεν είναι ένα κλισέ. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ελεύθερου ανθρώπου.


Με την ευκαιρία της καθιέρωσης της 3ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μανταλόβας τονίζει σε δήλωση του ότι το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και της Ελευθερίας του Τύπου κατοχυρώνονται από το Άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

«Αν και στη χώρα μας πολλοί ομνύουν υπέρ της ελευθερίας του τύπου η επιχείρηση παραπληροφόρησης και ελέγχου των ειδήσεων με παρεμβάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς και η αδιαφορία για το βαθμό και την ποιότητα της ελευθεροτυπίας είναι χαρακτηριστική.
Η φετινή επέτειος, δυστυχώς βρίσκει τη χώρα μας στην 108η θέση στον κόσμο και στην τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κατάλογο των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου.
Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αν θυμηθούμε τον πακτωλό χρημάτων που με προκλητικό και αδιαφανή τρόπο μοιράζει η ΝΔ σε μεγαλοκαναλάρχες και ιδιοκτήτες του Τύπου, αλλά και τις ωμές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο της ενημέρωσης και των ΜΜΕ, την εποχή της διακυβέρνησης του» τονίζει ο κ. Μανταλόβας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υποψήφιος βουλευτής στα ΜΜΕ της ελληνικής περιφέρειας, σημειώνοντας ό,τι -λόγω και των εκλογών- έχουν καθοριστικό ρόλο στην πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αναδεικνύουν γεγονότα και προβλήματα, συνήθως σε τοπικό επίπεδο, τα οποία δε θεωρούνται ή δεν είναι αρκετά σημαντικά για να απασχολήσουν τα εθνικά ή διεθνή ΜΜΕ.

Επίσης, χρησιμεύουν ως χώρος διαλόγου για τα τοπικά προβλήματα ή τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και σφυρηλατούν δεσμούς και σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και των κοινωνικών ομάδων.

«Η ελληνική κοινωνία καλείται να είναι επαρκώς πληροφορημένη μέσα σε ένα κυκεώνα ψευδών ειδήσεων (fake news), συχνά ειδικά κατασκευασμένων, για να παραπληροφορούν και να παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Η Ελευθερία του Τύπου όμως δεν είναι ένα κλισέ. Είναι το βασικό κύτταρο λειτουργίας της δημοκρατίας, είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ελεύθερου ανθρώπου».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη