Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή διοργανώνουν εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής”.
Ομιλήτρια η Ζανέτ Μπατίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με θέμα: “Εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων, από την καταστροφή στην αποκατάσταση”. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Το τραγούδι της ζωής” σε σκηνοθεσία Φώτη Λυκουρέση.
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται, με συγκλονιστικές μαρτυρίες, η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου. Στην Ελλάδα, η Εβραϊκή Κοινότητα αριθμούσε χιλιάδες μέλη, τα οποία υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία.
Στη Ζάκυνθο, όμως, οι Εβραίοι επέζησαν στην Κατοχή, χάρη στη γενναιότητα και την τόλμη που επέδειξαν ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Α΄ και ο Δήμαρχος του νησιού, Λουκάς Καρρέρ αλλά και οι απλοί νησιώτες.
Όταν η γερμανική διοίκηση του νησιού ζήτησε από τους δύο να παραδώσουν λίστα με όλους τους ντόπιους Εβραίους, το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν δύο ονόματα. Τα δικά τους.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Εβραϊκή Κοινότητα της Ζακύνθου είναι η μοναδική, στην οποία διασώθηκε ο πληθυσμός της από τη ναζιστική κτηνωδία. Ο αριθμός των ατόμων της Εβραϊκής Κοινότητας ήταν 275.
Ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης έχει καταγράψει μέσα από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, τη μοναδική αυτή ιστορία, με πρωταγωνιστές μάλιστα, επιζώντες Εβραίους της Ζακύνθου, που επισκέφθηκαν το νησί δεκαετίες μετά τη λύτρωσή τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Μακριδάκης
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας
Ηχοληψία: AVISAR AGAR Βασίλης Κυριακόπουλος
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Άρης Γκιουρτζόγλου, Στέλιος Λυκουρέσης
Συνεντεύξεις: Nadia Weinberg
Διάρκεια:65′
Παραγωγή: 2002.
Τον Ιανουάριο του 2004, με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ την επόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».
Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Tags
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ