Στη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεπικοινωνίας στη Βαρκελώνη οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των τεχνολογικών καινοτομιών.
Μπροστά στο σήμα της έκθεσης Mobile World Congress 2024Είναι το ραντεβού της χρονιάς, μια παγκόσμια γιορτή τεχνολογίας, η μεγαλύτερη στον κόσμο εμπορική έκθεση κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Αύριο, στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης, οι διοργανωτές του Mobile World Congress προετοιμάζονται και πάλι για το μεγάλο γεγονός. Πέρυσι, σχεδόν 89.000 άνθρωποι συνέρρευσαν εδώ για να δουν τις τελευταίες συσκευές κινητών τηλεφώνων και τεχνολογικές καινοτομίες. Φέτος, οι διοργανωτές πιστεύουν ότι θα είναι ακόμη περισσότεροι. Μιλώντας στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press η Λάρα Ντιούαρ, επικεφαλής μάρκετινγκ της έκθεσης, βάζει τον πήχυ ψηλότερα.
«Όλοι θα μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη»
Δύσκολοι καιροί για την κινητή τηλεφωνία
«Περιμένουμε φέτος να μας έρθουν περίπου 95.000 επισκέπτες από περίπου 200 χώρες και θα υποδεχθούμε πάνω από 2.700 εκθέτες, 1.100 ομιλητές, 260 συναντήσεις", λέει η ίδια. "Υπάρχει πρόγραμμα και για υπουργούς, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτή την έκθεση, με σχεδόν 180 αντιπροσωπείες χωρών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φορέων χάραξης πολιτικής εκτός του ΟΗΕ». Στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση κινητών τηλεφώνων στον κόσμο οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο μεταξύ των τεχνολογικών καινοτομιών που θα παρουσιαστούν. Είναι και το θέμα που κυριαρχεί σε άλλους τομείς. Μια τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία τους τελευταίους 18 μήνες, με τεράστιες προόδους στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά προκαλούν θαυμασμό, κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, λύνουν σύνθετα προβλήματα, ολοκληρώνουν εργασίες που κανονικά θα έκανε ένας άνθρωπος, αλλά από την άλλη εγείρουν και φόβους σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής,την ασφάλεια και την κακή χρήση της τεχνολογίας.
Η παγκόσμια έκθεση τηλεφωνίας είναι βέβαια ο κατεξοχήν χώρος, όπου θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες χρήσεις της. «Όλοι θα μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη» λέει η Λάρα Ντιούαρ. «Έχουμε σχεδόν 260 πάνελ. Τουλάχιστον 50 από αυτά θα αφορούν επίσημα την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι σχεδόν κάθε συζήτηση και διάλογος που θα έχουμε φέτος θα επιστρέφει ή θα αναφέρεται σε αυτό το θέμα με κάποιον τρόπο, σχήμα ή μορφή». Αλλά τι διαφορά θα μπορούσε να κάνει σε αυτήν την μικρή τηλεφωνική συσκευή, στην οποία όλοι βασιζόμαστε τόσο πολύ και δεν μπορούμε να αποχωριστούμε;
Δύσκολοι καιροί για την κινητή τηλεφωνία
Από την Alef Aeronautics το πρώτο "πραγματικό" ιπτάμενο αυτοκίνητο στον κόσμο
«Αυτό που άλλαξε φέτος είναι ότι βλέπουμε την αρχή μιας βασικής πλατφόρμας όπου τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τοποθετούνται στην πραγματικότητα στις ίδιες τις συσκευές» λέει ο αναλυτής Μπεν Γουντ. «Για παράδειγμα, θα δούμε smartphones με δισεκατομμύρια παραμέτρους πάνω τους, αντί να πρέπει να ανεβαίνουν τα δεδομένα στο cloud. Και σε ό,τι αφορά στα δίκτυα μπορούν να εντοπίζουν μόνα τους τα σφάλματα, ή ακόμη και να χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνετε πράγματα, όπως εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλά από την άλλη θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην παρασυρθούμε από τη διαφημιστική εκστρατεία, διότι πιστεύω ότι θα υπάρξει επίσης πάρα πολύ μεγάλη πλύση εγκεφάλου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Mobile World Congress. Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να το ξεπεράσουμε αυτό και να βρούμε την ουσία». Όλα αυτά αρκούν για να πειστούν οι καταναλωτές να αγοράσουν νέο κινητό τηλέφωνο; Ο κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο διατεθειμένοι να αναβαθμίσουν τα κινητά τους και να αγοράσουν νέα μοντέλα λόγω οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι νέες συσκευές δεν έχουν και τόσο μεγάλη τεχνολογική διαφορά σε σχέση με παλαιότερες, κάτι που δεν καθιστά απαραίτητη μια νέα αγορά.
«Είναι πράγματι δύσκολο να είσαι κατασκευαστής smartphoneστην εποχή μας» λέει Μπεν Γουντ. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα για περισσότερα χρόνια παρά ποτέ.Η έρευνά μας στην CCS Insight δείχνει ότι κατά μέσον όρο στην Ευρώπη οι άνθρωποι κρατούν τα τηλέφωνά τους 3 με 4 χρόνια. Και όσοι αγοράζουν νέο τηλέφωνο έχουν την προσδοκία ότι θα το κρατήσουν ίσως και 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν τα αλλάζουν τόσο συχνά, οπότε δεν πωλούνται τόσα πολλά».
Πολλές οι παρουσίες στο ετήσιο ραντεβού της Βαρκελώνης αλλά και οι απουσίες. Η Appleδεν συμμετέχει και η Sonyαναμένεται επίσης να μην εμφανιστεί τουλάχιστον με νέες κινητές συσκευές. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών συσκευών που θα παρουσιαστούν είναι το λειτουργικό μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας Alef Aeronautics που λέει ότι είναι το πρώτο "πραγματικό" ιπτάμενο αυτοκίνητο στον κόσμο και ένας αληθοφανής ρομποτικός σκύλος της TECNO mobile που μπορεί να καταλάβει φωνητικές εντολές. Όλα αυτά και πολλά άλλα από τις 26 ως τις 29 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
APTN, ΒΖ, AFP